Öğretmenlere yapılan iyileştirme araştırma görevlilerine de yapılmalıdır

Haber Giriş : 17 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıdaki konuya ilişkin görüş alış verişi için ayrıca Forum bölümü "Akademik Personel" kategorilerini kullanabilirsiniz.

Son günlerde yaşanan olumlu gelişmelerden biri de Milli Eğitim Bakanlığı'nın, çalıştıkları yörelere göre öğretmenlere yapmayı planladığı maaş artışlarıdır. Bu yerinde hatta gecikmiş bir uygulama olmakla beraber ?bilgi toplumu olma? vizyonu doğrultusunda tüm öğretmenlere yayılması gereken bir politikadır.

Ancak üniversitelerimizdeki araştırma görevlilerinde de durum farklı değildir. Yüksek lisansını tamamlamış, doktora eğitimini bitirmiş bir araştırma görevlisinin aldığı maaş 700 milyon civarındadır. Geleceğin doçentleri, profesörleri, dekanları ve rektörleri olacak olan araştırma görevlileri bu maaşla bırakın bilimsel üretim yapma, kendi alanlarındaki bilimsel etkinlikleri dahi takip edemez duruma gelmişlerdir. Hatta mesleğin özlük hakları bakımından bir çok olumsuzluğa sahip olması, araştırma görevlisi arkadaşlarımızın öğretmenlik mesleğine yöneldiklerini göstermektedir.

Türkiye'nin 2023 hedefli 100. yıl projeksiyonu ?bilim ve teknoloji? ülkesi olma ise bunu sağlayabilecek adımları şimdiden atması gerekmektedir. Bu noktada yapılması gereken bilgi ve teknoloji üretebilecek akademisyenlerin maaşlarını iyileştirmek ancak devamında da performanslarını ölçmektir. Çünkü üniversitelerde çalışan öğretim elamanları hakkındaki genel kanı ?önemli yakınlıkları?ndan dolayı bu kurumlarda çalıştıklarıdır. Bunu aşmanın yolu da araştırma görevlisi alımında merkezi sınav sistemi getirmek ve performans ölçümü yapmaktır. Bugün ?önemli yakınlıkları? dolayısıyla bu meslekleri edinenlerin yanında bu işi severek ve fedakarlık yaparak yapmaya çalışan nitelikli akademisyenleri varlığı göz ardı edilmemelidir.

Milli Eğitim Bakanlığı'nı, öğretmenlerin maaşları konusunda sağladığı gelişmelerden dolayı kutluyor, araştırma görevlileri hakkında da benzer düzenlemelerin yapılması gerektiğini bu platformdan yetkililere iletmek istiyoruz.

Bir Grup Araştırma Görevlisi Adına

Serdar AYDIN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber