Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu, ABD'den sığınma talep etti

İzmir'deki FETÖ soruşturmasında hakkında yakalama emri çıkartılan NATO'da görevli eski Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu, ABD'den sığınma talep etti. Cuntacı Mustafa Zeki Uğurlu'nun TSK'ya ait "çok gizli" ibareli belgeleri, teröristbaşı Fetullah Gülen'e iletilmek üzere, kendisinden sorumlu olan 'hususi abi'ye verdiği ortaya çıktı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 11 Ağustos 2016 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu, ABD'den sığınma talep etti

İzmir Cumhuriyet Başsavcı vekili Okan Bato'nun TSK içeresindeki FETÖ yapılanmasına yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında hakkında yakalama emri çıkartılan ve 15 Temmuz darbe girişiminden sonra TSK'dan ihracına karar verilen Mustafa Zeki Uğurlu, ABD'den sığınma talep etti. Daha önce ABD'nin Virginia eyaletindeki NATO karargahında görevli olan ve Türkiye'ye dönmemek için böyle bir yola başvuran FETÖ üyesi Uğurlu'yla ilgili önemli bilgilere ulaşıldı.

PROJELERİ ÖRGÜTE ANLATTI

Uğurlu'nun 1998-2000 yılları arasında Genelkurmay Plan Prensipler Daire Başkanlığı'nda görev yaptığı dönemde, bu kurum tarafından yürütülen tüm proje ve planlar ile bu proje ve planlara ilişkin görev alacak kişilerin isim listeleri deşifre edildiği ortaya çıkarıldı. Uğurlu'nun 1998-2001 yılları arasında haftalık ya da 15 günde bir yapılan örgüt toplantılarında söz konulu proje ve planlar ile isimleri "hususi abi"ye verdiği tespit edildi. Aynı zamanda Genelkurmay Başkanı imzalı NATO üyesi ülkelerin subaylarının diğer ülkelerde görevlendirmelerine ilişkin "çok gizli" ibareleri belgelerin fotokopilerini kendinden sorumlu örgüt abisine verdiği belirlendi.

GİZLİ BİLGİLER GÜLEN'E AKMIŞ!

FETÖ'nün TSK'yı hedef alan kumpas soruşturmalara da altyapı oluşturan söz konusu gizli bilgi ve belgelerin "hususi sorumlular" aracılığıyla da baş terörist Fetullah Gülen'e iletildiği belirlendi. Uğurlu'nun bu şekilde devletin güvenliği iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etme suçunu işlediği bilgisi soruşturma dosyasında yer aldı.

PANDORA VERİ TABANINI OLUŞTURDU

Örgüt amacına ve talimatlarına sorgulamaksızın itaat eden Uğurlu'nun kendisinden talep edilen her türlü bilgi ve belgeyi FETÖ'nün arşivine ilettiği belirtilen soruşturma dosyasına ayrıca, Uğurlu'nun kumpas olduğu ortaya çıkan İzmir Askeri Casusluk soruşturmasına konu Pandora veri tabanının oluşmasına ve adreslerde bulunduğu iddia edilen askeri belgelerin birlik dışına çıkartılmasına katkı sağladığı bilgisi de girdi.

TOPLANTILARDA FİŞLEME

O dönem gerçekleştirilen örgütsel toplantıların gündem maddelerini de sıralayan hususi sorumlu, "Mesai arkadaşları ile alt ve üst rütbedeki komutanları hakkında etnik kimlikleri, siyasi görüşleri, aile yapısı, alkol, kadın, para ve makam olarak adlandırılan zaafları ile yaptıkları tüm faaliyetler ve projeler hakkında ayrıntılı olarak sözlü bir raporlama yapardı. Zaten bu kişi FETÖ'ye aşırı derecede bağlı olduğu için her türlü bilgiyi en ince ayrıntısına kadar veriyordu" ifadelerini kullandı.

5/5'lik örgüt mensubu

Plan Prensipler Başkanlığı'nda görevli olduğu dönemde Uğurlu ile ilgilenin bir "hususi sorumlu"nun ifadesi de soruşturma dosyasına girdi. Uğurlu'nun FETÖ içerisindeki notunun 5 üzerinden 5 diye tabir edilen, yani FETÖ'ye bağlı, aşırı itaatkar, örgüt tarafından istenilen tüm emir ve talimatları yerine getiren bir kişi olduğunu belirten hususi sorumlu, "Bu kişiyle bekarken yalnız görüşüyordum. Ancak ben evlendikten sonra yine tarafımca belirlenen esnaf evlerinde ailecek görüşmeye başladım" dedi.

Önce fotokopi ardından CD

Mustafa Uğurlu'nun bizzat kendisine gizli belgelerin fotokopilerini getirdiğini aktaran hususi sorumlu, "Uğurlu'nun getirdiği evraklar çoğunlukla fotokopi olarak gelirdi. Ancak fotokopi olarak gelen askeri belgeler daha sonra CD'de gelmeye başlamıştı. Çünkü fotokopi çekilmesi askeriye içerisinde kayıt altına alınmaya başlanmıştı. Plan Prensipler Daire Başkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı adı altında faaliyet gösterdiği için Hava, Kara, Deniz Kuvvetlerinin bu birim görev alanı içerisindeki tüm evrakları Uğurlu tarafından getirilirdi" diye konuştu.

Osman Özgan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber