Yeni 'hal'de meyve-sebze fiyatları yüzde 30 düşecek

Gümrük Bakanı Tüfenkci, yeni hal düzenlemesiyle birlikte yoldaki kayıpların biteceği ve aracıların kaldırılacağını vurgulayarak, "Bu şekilde ürün fiyatlarında yüzde 30'a varan ucuzlama yaşanmasını bekliyoruz" dedi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 11 Ağustos 2016 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yeni 'hal'de meyve-sebze fiyatları yüzde 30 düşecek

Deniz ÇİÇEK

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yeni hal düzenlemesi ile ürün fiyatlarında yüzde 30'a varan düşüşler beklediklerini kaydetti. Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) ile yaptığı sohbet toplantısında konuşan Tüfenkci, "Yeni düzene göre marketteki ürün künyelerinde alım fiyatı yazacak. Marketler şeffaflaşacak. Ürün nakliyesinde soğuk zincir şartı gelecek. Yoldaki kayıplar bitecek. Aracılar kaldırılacak. Bu da fiyat düşüşünü getirecek" diye konuştu.

Tüfenkçi, TBMM'ye sevk edilen tarımsal ürün ile makine gibi varlıkların da bankalara teminat gösterilmesine yönelik düzenleme konusunda da "Bankalar buna sıcak bakıyor çünkü zaten Bankalar Birliği ile birlikte çalıştık. Hatta, Ziraat Bankası küçük ve büyükbaş hayvanlar ile ağaçların da kapsama alınmasını istedi" değerlendirmesinde bulundu.

'BANKALAR ÇALIŞMA YAPSIN'

Konut kredilerinde faiz indirimine yönelik de görüşlerini aktaran Tüfenkci, faizlerin düşmesiyle konut ve inşaat sektörlerinde iyileşme olacağını kaydetti. Tüfenkci, bu konuda bazı bankalardan adım geldiğini söyleyerek, diğer bankaların da bu noktada çalışma yapmasını beklediklerini dile getirdi. Tüfenkçi, "Bunu destekliyor ve teşvik ediyoruz. Faizlerin düşmesinden yanayız" dedi. Tüfenkci, 36 aylık tüketici kredisinin taksit sayısının 48 olmasının da ekonominin geldiği noktada normal olacağını ifade etti. Tüfenkci, Rusya ile düzelen ilişkilerin ekonomiye yansımalarıyla ilgili de görüşlerini aktardı.

KAYIP 1 MİLYAR DOLAR

Tüfenkci, ikili ticari ilişkiler konusunda "Bu krizin 7 aylık toplam maliyetinin 1 milyar dolar olduğunu tahmin ediyoruz" derken, krizin 7 aylık toplam ihracata etkisinin ise yüzde 1.2 olduğunu ifade etti. Bülent Tüfenkci, ağustos ayının ilk 10 günlük ihracatına bakıldığında, geçen yılın aynı dönemiyle uyumlu olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Tüfenkci, Ağustos ihracatında da AB ülkelerinin tatilde olması nedeniyle ufak bir düşüş olabileceğini ifade etti.

KARTTA TAKSİT 10 VEYA 12'YE ÇIKABİLİR, 'CEP' BELİRSİZ

Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci, kredi kartlarında taksit sayısının artırılmasının normal olduğunu kaydetti. Dün gelen taksit sayılarına kısıtın gevşetilmesi yönündeki haberleri "Hükümette bu yönde genel bir eğilim var" diye değerlendiren Tüfenkci, buna karşılık cep telefonu, bilgisayar gibi araçlara etki edip etmeyeceği noktasında net bir tutum olmadığının altını çizdi. Tüfenkci, "Cari açık noktasında kontrollü olacak. Hazine ve Bankalar Birliği de etki analizi yapıyor. Bu konu, 15-20 günde netleşir" diye konuştu. Tüfenkci, 6 olan taksit sınırının 10-12'ye kadar çıkabileceğini ancak 18, 36 gibi taksitlerin olmayacağını ifade etti.

BAŞKANLAR ODALARDAN İHRAÇ EDİLECEK

TOBB'un da oda başkan ve yöneticileri için komisyon kurduğunu belirten Tüfenkci, "Bunlar istifa etmezse ihraç edilecek. Gözaltındaki oda başkanlarının istifası alındı. Bu, esnaf odaları için de geçerli" dedi.

'KAMYONLA GELEN PARA YOK'

Varlık barışı ile kimsenin kamyonla kara para getirmeyeceğini kaydeden Tüfenkci, "Kara parayla uğraşan bu sisteme zaten girmez. Zaten Bulgarlar görse o parayı bırakmaz" dedi. Yabancıların, Türkiye'deki varlıklarını altına çevirip yurt dışına çıkardığı, bu nedenle altın ihracatının arttığı haberlerine Tüfenkci, "Bu yönde veri yok. Bunlar zaten işlenmiş altın, mücevher, bilezik ve yüzük. Külçe olarak ithal edip işliyoruz. Bizim altın işlemede kalite avantajımız var" dedi.

'ESKİ TUSKON ÜYELERİ RAHAT OLSUN'

FETÖ bağlantılı hastane, üniversite ve okullarla ilişkili 250 şirketin kapatılacağını belirten Tüfenkci, "Himmet parasını aklayan çekirdek şirketlerin üzerine gideceğiz ama bunu geçmişte iş yapan şirketlere yaygınlaştırmayız. 17 Aralık'tan sonra ilişkisini kesenler rahat olsun. Cadı avı yok. TUSKON üyelerinin tamamının üzerine gitmeyiz" dedi. FETÖ mensuplarının gümrükten kaçmasını önlediklerini kaydeden Tüfenkci, "Kapıkule'de 130, Habur'da 89 kişi yakalandı" diye konuştu. Tüfenkci, 16 Temmuz sabahında da Çeşme gümrük kapısından darbeye karışan bazı askerlerin ev eşyalarını çıkarmaya çalıştığını belirtirken, "Ayrıca 4 şahıs, Ro-Ro ile eşyalarını İtalya'ya göndermek istemiş" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber