Kamu bankalarında ortak yönetim ve murahhas üyelik sistemi kaldırılacak

Haber Giriş : 17 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Ziraat Bankası ve Türkiye Halk Bankası'nın 19 Nisan'da yapılacak genel kurul toplantıları öncesinde, ortak yönetimin ve murahhas üyelik sisteminin kadırılacağına ilişkin iddialar gündeme geldi.

Türkiye Ziraat ve Türkiye Halk Bankası'nın, 19 Nisan'da yapılacak olağan genel kurul toplantıları, banka yönetiminde sıkıntıya neden oldu. Ortak yönetimin ve murahhas üyelik sisteminin kaldırılacağına ilişkin iddialara rağmen, genel kurulların 10'ar maddelik gündemlerinde "seçim" maddesine yer verilmemesi kafaları karıştırdı.

Kamu bankalarında, "ortak yönetim sisteminin" ve murahhas üyelik sisteminin kaldırılacağına ilişkin iddialar, Ziraat ve Halkbank yönetiminde sıkıntıya yolaçtı. Türkiye Ziraat Bankası ve Türkiye Halk Bankası'nın, 19 Nisan'da yapılacak genel kurulların gündemi belli oldu. Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen 10 maddelik gündem, bilançoların okunması, bilançoların oya sunulması gibi rutin işlemlerden oluşuyor. Hazine tarafından belirlenen genel kurul gündeminde, seçim maddesi yer almıyor.

Seçim için önerge verilebilir
Hazine tarafından belirlenen 10 maddelik gündemde, seçim maddesi yer almamakla birlikte, Hazine temsilcisi tarafından önerge verilerek seçim maddesi konulabiliyor. Bu durumda Hazine, genel kurul esnasında önerge vererek, seçim yapılmasını isteyebilir. Ve ortak yönetim kurulunun, tasyesine yönelik olarak, kamu bankalarının yönetimini tekrar belirleyebilir.

Murahhas üyeliğin kaldırılması için, Ziraat ve Halk Bankası'nın anasözleşmelerinin değişmesi gerekiyor. Ayrıca, anasözleşmelerin değişmesi BDDK'nın onayından geçecek. Bu işlemler bugüne kadar yapılmadı. Anasözleşmenin değiştirilmesi yönünde bir girişimde bulunulmadı. Bu durum da, murahhas üyeliğin devam edeceği şeklinde yorumlandı.

Öte yandan, Ziraat ve Halk Bankası'nın genel kurullarında, ortak yönetim kurulunun ve murahhas üyelik sisteminin kaldırılacağına ilişkin iddialar, kamu bankaları yönetiminde sıkıntıya neden oldu.

Hazine tarafından kendilerine böyle bir bilgi verilmediğini ifade eden kamu bankaları yöneticileri, genel kurulda yönetimin değişeceğine ilişkin iddialardan rahatsız olduklarını dile getirdiler.

Bu arada, Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın da, finans konusunda bir toplantıya katılmak üzere Çin'e gitti. Sayın, Türkiye'ye genel kuruldan bir gün önce dönecek.

Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber