Tek çatıda 1 yıl erteleme sinyali

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Aralık 2006 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi'nin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın bazı maddelerini iptal etmesinin ardından reformun geleceğini masaya yatıran sosyal taraflar yasanın yürürlük tarihinin ertelenmesi görüşünde birleşti. Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, "Ortak gelinen nokta, bir nefeslenme olması veya makul bir erteleme talebi şeklinde" dedi.

Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu, dün Başesgioğlu başkanlığında, sendika ve meslek odaları temsilcilerinin katılımıyla 3.5 saat süren bir toplantıda reformda gelinen noktayı tartıştı. Başesgioğlu toplantıda, Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı açıklandıktan sonra sosyal tarafların görüşleri alınarak bir düzenleme yapılması fikrinin galip geldiğini söyledi. Başesgioğlu, şunları kaydetti:

"Ortak gelinen nokta, bir nefeslenme olması veya makul bir erteleme talebi şeklinde. Reformdan asla vazgeçilmesin ama Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçeleri dikkate alınsın ve yine önümüzdeki süreçte sosyal tarafların bu konudaki görüşleri dikkate alınsın... Reformun tamamen rafa kalkması konusunda görüş bildiren olmadı."

Alınan bilgiye göre, toplantıya katılan sosyal taraf temsilcileri, yasanın 6 ay - 1 yıl ertelenmesini talep etti. Bu öneride 2007 seçimleri etkili oldu. Başesgioğlu'nun önerileri Bakanlar Kurulu'na sunmasının ardından reforma ilişkin nihai kararın açıklanması bekleniyor. Yüksek Mahkeme'nin gerekçeli kararı 1 hafta içerisinde yayımlamak için çalışmalarına hız verdiği belirtilirken, yasanın bazı maddelerinin sadece kamu çalışanları yönünden iptal edilmesine ilişkin farklı görüşler oluştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber