Erdoğan: İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı'na eleştiriler ağır

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Aralık 2006 18:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, toplu ulaşımı artırmak istediklerini ifade ederek, konuyu ana muhalefetin "Ankara'nın İstanbul'a müdahalesi" şeklinde değerlendirdiğini, bunun doğru olmadığını söyledi.

Erdoğan, Kadıköy'deki Marmaray Tünel Delme töreninde yaptığı konuşmada, Marmaray projesinin tamamlanmasıyla İstanbul'un trafik sorununun büyük ölçüde rahatlayacağını dile getirdi.

Erdoğan, "İstanbul'un müzmin sorunu olan trafik sıkıntısı bu projeyle önemli ölçüde ortadan kalkacak" dedi.

Trafik sorunu nedeniyle zaman zaman İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediyesine yönelik eleştiriler yapıldığını belirten Erdoğan, bu eleştirilerin bazen eleştiri boyutunu aştığını kaydetti.

Erdoğan, samimi ve dürüst olunması gerektiğini dile getirerek, kendisinin önceki gün ABD'den döndüğünü, New York'ta trafik sıkıntısı yaşadığını, bu sorunun modern çağın bir sonucu olduğunu anlattı.

Gelişmiş ülkelerin her türlü teknoloji ve altyapıya sahip olmalarına rağmen trafik sorununu aşamadığını anlatan Erdoğan, trafikte araç kullanan sayısı arttıkça bu sorunun da arttığını ifade etti.

Sorunun çözümünün toplu taşımada olduğunu vurgulayan Erdoğan, toplu taşıma araçları ne kadar fazla kullanılırsa trafik sıkıntısının da o derece az yaşanacağını belirtti.

İstanbul'da her gün 600-700 aracın trafiğe çıktığını kaydeden Erdoğan, "Her gün bu kadar aracın trafiğe girdiği İstanbulumuz'da herhalde binaları yıkıp yollar açacak halimiz yok. Mevcut yollarla çözüm oluşturacağız" dedi.

Erdoğan, son tespitlere göre İstanbul'da 6-7 kişiye 1 otomobil düştüğünü de ifade ederek, gelir seviyesi arttıkça bu rakamın 2-3'e kadar ineceğini buna karşılık trafik sorunun da artacağını söyledi. Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Gerek yerel yönetim gerekse bizler neyi yapıyoruz şu anda? Diyoruz ki; ülkemizde toplu taşım araçlarını artıralım. Bununla ilgili ana muhalefet şunu söylüyor; 'Ankara İstanbul'a müdahale etti' Hayır. Ankara, İstanbul'a müdahale etmedi. Ankara, İstanbul'daki sorumluluğunu yerine getirdi. Bunun adı müdahale değildir. Bugüne kadar bu sorumluluğu yerine getirmeyen merkezi yönetimler, şu anda Ankara'nın yerine getirmekte büyük sorumluluğu lütfen farklı yere çekmesinler. Şu anda İstanbul'da yerel yönetim görevini fazlasıyla yerine getiriyor, yerine getirme gayreti içerisinde. Bizler de onlara yardımcı olma gayreti içinde olduk, olacağız." Sadece İstanbul için değil, İzmir için de aynı şeyin söz konusu olduğunu kaydeden Erdoğan, Ulaştırma Bakanlığının burada yerel yönetimle birlikte ortak çalışmalar yürüttüğünü bildirdi.

Kendilerinin hizmette il ve parti ayrımcılığı yapmadıklarını dile getiren Erdoğan, "Bir ayrımcılığa gidemeyiz. Her yere gideceğiz. İnsanlarımızın hayat standardını yükselteceğiz. İstanbul'da yapılmakta olan da budur" diye konuştu.

Bu arada, kimonolu hostes kızların karşıladığı Başbakan Erdoğan, kürsüye çıktığı sırada okunan ikindi ezanının bitmesini bekledi.

Erdoğan, İstanbul'un ulaşım sorununu büyük ölçüde kendilerinin çözeceğini belirterek, "İnşallah İstanbul'a 3. köprüyü de biz yapacağız" dedi.

Erdoğan, Marmaray tünel delme çalışmalarının başlaması nedeniyle Kadıköy Ayrılıkçeşme'deki tünel kazı alanında düzenlenen törende yaptığı konuşmada, İstanbul'un ulaşım sorununun geçmişten gelen ihmallerin sonucu olduğunu ifade etti.

Sorunu çözmek için sürdürdükleri çalışmaların, İstanbullunun yaşam standardını ve kalitesini yükseltmek amacıyla yapıldığını belirten Erdoğan, "İstanbul'un ulaşım sorununu da büyük ölçüde biz halledeceğiz. İnşallah İstanbul'a 3. köprüyü de biz yapacağız" diye konuştu.

Bazı kişilerin Marmaray'ın çalışmalarının başladığını, lastikli boğaz geçiş sisteminin de gündemde olduğunu ifade eden Erdoğan, "3. köprüye ne gerek var?" diyenlerin vizyonlarının yetersiz olduğunu, İstanbul'da yaşanan trafik sıkışıklığının da bu düşünce ve kafanın sonucu olduğunu söyledi.

Marmaray Projesi'nin kendilerine kadar hep konuşulduğunu, ancak adım atılmadığını vurgulayan Erdoğan, Marmaray Projesi'nde adım atmanın kendilerine kısmet olduğunu anlattı. Bu projelerin Türkiye'yi her bakımdan geleceğe hazırlayan projeler olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "Bu projeler yıllar önce gerçekleştirilmeliydi. O vakit bu trafik sıkışıklığı, bu sorunlar yaşanmazdı" dedi.

2007 yılında Türkiye'de yolu ve suyu olmayan köy kalmayacağını da belirten

Erdoğan, KÖYDES projesi ile artık bu sorunun da çözüleceğini söyledi.

Erdoğan, "Bol vaatlerle iktidara gelen, kısır düşünen, vizyonu olmayanların ağır faturasını yıllarca ödedik. Biz bu zihniyeti değiştireceğimizi söylüyoruz.

Bunun için çalışıyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber