'Piyasalarda Hasar kalmadı'

Piyasalar bir ayda 15 Temmuz'daki darbe girişimin yarattığı hasarı sildi. Gelişmekte olan ülkelere yönelen fonlar, ucuz kalan Türkiye'deki hisse ve tahvillere yönelince olumlu hava katlanacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Ağustos 2016 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Piyasalarda Hasar kalmadı'

Zeynep Aktaş

Temmuz ortasında yaşanan Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimiyle yılın dip seviyelerini test eden piyasalar, oluşan hasarı silerek atağa kalktı. Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'dan bu yana bir ay geçti. 15 - 23 Temmuz arasında piyasaların üzerine kara bir bulut gibi çöken kötümser hava, hemen ertesinde yerini toparlanmaya bırakırken bir aylık sürede piyasalar normalleşti.

Üst üste gelen yabancı raporlardaki aşağı yönlü hedefler şimdilerde "ekle", "biriktir", "al" tavsiyelerine dönmeye başladı. Kur tarafında da gevşemenin yaşanması piyasalarda büyük bir rahatlama yarattı. Dolar kuru darbe girişiminin bir ayını doldurması ile birlikte 2.9240'lara kadar gerilerken BİST 100 Endeksi 78.000'in üzerinde.

Merkez Bankası'nın döviz rezervi yeniden 100 milyar doların üzerine çıktı. Piyasalarda güvenin yarattığı coşku yaşanıyor. Elbette bu coşku sadece yurt içerisindeki olağanüstü çabadan kaynaklanmıyor. Bunun bir de yurtdışı piyasalar tarafı var.

Yönetim başarılı

Küresel bazda gelişmekte olan ülkelere yaşanan fon akışı, piyasalardaki rahatlamanın en önemli nedeni. Gelişmiş ülke ekonomilerindeki istikrarsız büyümeden kaynaklı merkez bankalarının ilave teşvikler ve gevşek para politikalarıyla destek geleceği beklentisi ve Fed'in bu yıl faiz artırımına gitme olasılığının düşüklüğü rotanın gelişmekte olan ülkelere dönmesine imkan sağlıyor.

Gelişmeleri görerek pozisyon almak isteyenler sürekli yükselen fiyatlar karşısında elde edeceği karı kaçırabiliyor. Türkiye ekonomisinde darbe girişimi sonrasında özellikle yabancı yatırımcıda gözlenen kafa karışıklığı ekonomi cephesinin hızlı devreye girmesiyle sorunsuz atlatıldı. Bu süre içinde gelişmeleri izleyerek geçirenler toparlanan piyasanın yükselişine de seyirci kalmak durumunda kalınca yükselişi kaçırmış oldular.

Fitch büyük rahatlama yaratabilir

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tutanakları ve kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in not değerlendirmesi haftanın iki kritik gündemi... Fitch, Türkiye'nin notunu düşürür ya da görünümünü negatife çevirirse bunun olumsuz yansımaları görülecektir.

Yine Fed tutanaklarında 'şahin' bir açıklama tansiyonu artırabilir. Ancak Fitch'in not düşürmesi ya da Fed'in şahin açıklamalarda bulunması beklenmiyor. Fitch'in değerlendirmesi sonrasında yatırımcılarda daha büyük bir rahatlama görülecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber