Sezer: Türkiye'nin geleceğini kimse karartamaz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Aralık 2006 12:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Cumhuriyet'e gönülden bağlı kuşaklar ve kurumlar var oldukça, kimsenin, Türkiye'yi, uğruna yokluklar, acılar çektiği, şehitler verdiği çağdaşlaşma yolundan döndüremeyeceğini belirterek, ?Aydınlık Türkiye'nin geleceğini karartmaya kimsenin gücü yetmeyecektir? dedi.

Sezer, ?Kubilay'ın Şehit Edilişinin 76. Yıl Dönümü? dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Sezer, Yüce Atatürk'ün önderliğinde, tarihe altın harflerle işlenen Kurtuluş destanıyla kurulan Cumhuriyet'in, devlet ve toplum yaşamında egemen olan çağ dışı düşünceleri ortadan kaldırırken, bireyin özgürleşmesinin, bilinçlenmesinin, kendi kararlarıyla yaşamına yön vermesinin yolunu açtığını ifade etti.

Sezer, Türk insanının Cumhuriyet ile kadın-erkek ayırımı olmaksızın hak ve özgürlüklerine kavuştuğunu, insan ve yurttaş olmanın erdemini yaşadığını, özgür istenciyle ülke yönetimine katılarak yarınların biçimlenmesinde önemli rol üstlendiğini kaydetti.

Sezer, ?83. yıl dönümünü gururla kutlayan Türkiye Cumhuriyeti, engellerle karşılaşsa da niteliklerinden, kuruluş felsefesinden, Atatürk ilke ve devrimlerinden ödün vermemiş, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşma hedefinden sapmadan ilerlemesini sürdürmüştür? dedi. Her dönemde Cumhuriyet'i ve onun temeli Türk Devrimi'ni sindiremeyen oluşumların ortaya çıktığını, Türk ulusunun ve devletinin kararlılığı ile bu oluşumların, hiçbir zaman çirkin emellerini gerçekleştiremediklerini belirten Sezer, şöyle devam etti:

?23 Aralık 1930 günü Menemen'de bir grup yobazın başlattığı, Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay'ın katledilmesiyle sonuçlanan irticai kalkışma, Cumhuriyet tarihindeki en acı olaylardan biridir. Cumhuriyet'e ve Atatürk devrimlerine inanmış aydın Türk genci Kubilay, bağlı olduğu çağdaş değerler için canını hiçe sayarak, Cumhuriyet'in korunması ve yaşatılması konusunda ulusumuzun hiçbir özveriden kaçınmayacağının somut örneklerinden birini vermiştir. Kubilay, bu onurlu davranışıyla, Türkiye Cumhuriyeti'nin bağnazlığa ve karanlık düşüncelere karşı başlattığı savaşımın simgesi olmuş, 'Devrim şehidi' kimliğiyle gönüllerde ölümsüzleşmiştir. Kubilay'ın acımasızca katledilmesi, tüm ülkede nefretle kınanmış, Cumhuriyet'e olan inanç ve bağlılığı daha da güçlendirmiştir.

Cumhuriyet'e başkaldırı niteliğindeki bu olay, Cumhuriyet karşıtlarının çirkin yüzlerini gösteren ve hiçbir zaman unutulmaması gereken bir olaydır. Atatürk ilke ve devrimlerini hedef alan bu eylem, aynı zamanda, dinin ve dince kutsal sayılan değerlerin kötüye kullanılmasının her koşulda önlenmesi gerektiğini öğreten bir örnek olarak da belleklerdeki canlılığını korumaktadır. 23 Aralık 1930'da Menemen'de yaşananlar, çağdaş ve aydınlık Cumhuriyet'le barışık olmayan gerici zihniyete karşı her zaman uyanık ve dikkatli olunmasının zorunluluğunu bizlere bir kez daha anımsatmaktadır.?

CUMHURİYETE GÖNÜLDEN BAĞLI KUŞAKLAR

Türkiye'nin, ulus egemenliğine dayanan, laik ve demokratik bir cumhuriyet olduğunu vurgulayan Sezer, şunları kaydetti:

?Devletin temelini oluşturan bu yapının korunması, Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve ulusuyla bölünmez bütün olarak varlığını sonsuza kadar sürdürebilmesinin en önemli koşuludur. Cumhuriyet'e gönülden bağlı kuşaklar ve kurumlar var oldukça, Türkiye'yi kimse, uğruna yokluklar, acılar çektiği, şehitler verdiği çağdaşlaşma yolundan döndüremeyecektir. Aydınlık Türkiye'nin geleceğini karartmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Atatürk'ün izinden yürümeye kararlı, Cumhuriyet'i tüm kazanımlarıyla yaşatmaya ant içmiş, çağdaş yaşam biçimini benimsemiş Türk ulusu bu konudaki en büyük güvencemizdir. Mustafa Fehmi Kubilay'ı şehit edilişinin 76. yıl dönümünde saygıyla anıyorum.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber