Erteleme tamam, ama...

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 23 Aralık 2006 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlık, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının ardından Sosyal Güvenlik Reformu'nu altı ay erteledi. Yeni düzenleme için gerekçeli karar beklenecek. Ancak süreç seçim nedeniyle uzayabilir

ANAYASA Mahkemesi'nin iptal kararının ardından Sosyal Güvenlik Reformu'nun yürürlük tarihi altı ay ertelendi. Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu'nun işçi ve işveren temsilcileriyle hafta içinde yaptığı toplantıda reformun ertelenmesi yönünde karar çıkmasının ardından Çalışma Bakanlığı dün nihai kararını verdi. Buna göre Anayasa Mahkemesi, düzenlemelerin çoğunu memurlar için iptal ettiği ve memurların koşullarının ayrı olarak düzenlenmesini istediği için bakanlık ertelemeyi altı ay olarak belirledi. Sosyal Güvenlik Reformu'nun temellerinden birini, ?tüm çalışanlara eşit uygulama' oluşturduğu için mahkemenin kararı reformda büyük bir eksiklik yarattı. Gerekçeli kararı bekleyecek olan hükümetin bu doğrultuda bir düzenleme yapması için reformun mantığını değiştirmesi gerekecek.

GEREKÇELİ KARAR YAKINDA

BU nedenle yürürlük tarihi 1 Ocak 2007 olan yasanın erteleme süresi de en az altı ay olarak belirlendi. Ancak altı aylık erteleme kararı alınması, reformun mevcut haliyle rafa kaldırılması endişesini de gündeme getirdi. Bu süre sonunda seçim sürecine girileceği ve ardından yeni hükümet olasılıkları gündeme geleceği için reform tehlikeye girebilecek. Bilindiği gibi yasanın gecikmesi nedeniyle IMF ile sorun yaşanmış, bu yüzden gözden geçirmeler birleştirilmişti. Bu arada Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu mahkemenin eşitliği bozacak bir karar almayacağını, gerekçeli kararın beklenmesi gerektiğini söyledi. Tuğcu kararın 2007'den önce açıklanabileceğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber