TOKİ 2007'de önceliği dar gelirlilere verecek

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 23 Aralık 2006 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

3 yılda 215 bin 57 konut yapan TOKİ, 2007'de 250 bin konutun temelini atacak. TOKİ Başkan Vekili Bayraktar, önceliklerinin dar gelirli vatandaşlara yönelik projeler olduğunu söyledi

Türkiye'nin son dört yıldır ekonomik büyümesinde lokomotif olan inşaat sektörünün canlanmasında en önemli aktör olan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) 2007 yılına hedef büyüterek giriyor.

Hükümetin 'Planlı Kentleşme ve Konut Üretimi' programı kapsamında başlatılan konut seferberliğiyle, son üç yıl içinde Türkiye genelinde 215 bin 57 konut inşa eden TOKİ, yıl sonuna kadar 250 bin konutun inşaatına daha başlayacak.

TOKİ'nin hazırladığı çalışma raporunda, önümüzdeki dönemde Kentsel Yenileme ve Gecekondu Dönüşüm Projelerine, alt gelir grubuna ve yoksullara yönelik sosyal konut projelerine, İstanbul, İzmir, Adana, Diyarbakır gibi büyükşehirlerde uydukentler kurulmasına, Tarımköy uygulamalarına ve altyapılı arsa üretimine ağırlık vereceğini bildirdi.

1200 İHALEYE 13 MİLYAR YTL

2003-2006 yılı arasında Cumhuriyet tarihinde ilk kez 110 belediye ile 70 bin konutluk gecekondu protokolleri imzalayan TOKİ, bugüne dek 17 bin 645 konutun tamamlandığını açıkladı. TOKİ'nin inşa ettiği alanlarda 250 lise ve anaokulu, 36 spor salonu, 36 sağlık ocağı, 33 kütüphane, 133 ibadethane yaptırmak için gerekli ihalelerin tamamlandığı bildirildi. TOKİ, tüm bu çalışmalar için maliyeti 13 milyar YTL'yi bulan bin 200 ayrı ihale gerçekleştirildiğini duyurdu.

TOKİ'nin satışa sunulan 162 bin 284 konutundan 144 bin 532 adedinin satıldığını kaydedildi.

81 İL 241 İLÇEDE 579 ŞANTİYE

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, idari olarak güçlendirilen TOKİ'nin, Emlak Bankası arsalarını değerlendirerek yıllık 3 katrilyon lira yatırım bütçesi olan bir kuruma dönüştüğünü söyledi.

Kaçak yapılaşmaya yönelmenin artık tamamen kırılması gerektiğini ifade eden Bayraktar, 'Artık vatandaşlarımız çok uygun şartlarda modern evler alabiliyor. Başbakanımız bana 81 ilde şantiyemizin olması talimatı verdi. Şu anda Mersin hariç bütün illerde şantiyemiz var. Toplam 579 noktada TOKİ şantiyesi var. Bunlar gelişen Türkiye için çok önemli adımlardır. Kaliteli konut ve hasılat paylaşımı konusunda Türkiye sınıf atlamıştır.'

AYLIK ÖDEME 300 MİLYON YTL

Okul, sağlık ocağı, kütüphane gibi sosyal tesislerinin maliyetini kendi imkanları karşıladıklarını anlatan TOKİ Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, yurt dışı çıkış harçlarından aylık 7 milyon YTL geldiğini, ancak TOKİ'nin sadece hak edişlere aylık ödemesinin 250-300 milyon YTL olduğunu bildirdi.

Devletimiz konut üretimi konusunda çok büyük bir gayret içerisinde olduğunu hatırlatan Bayraktar, şunları söyledi: 'En güzel yerlerde oturmak, halkımızın en temel hakkıdır. Bu imkanı sağlamak da bizim görevimizdir. Türkiye'nin geleceğine imza atmaya başladık. İnsanımız gecekondulaşmaya, kaçak yapılaşmaya yönelmesin. Şehirlerimizi gecekondu ve kaçak yapılaşmadan kurtaralım.'

Kiradan düşük ücretle ev sahibi yapacağız

2007 yılı itibarıyla alt gelir grubu ve dönüşüm projelerine ağırlık vereceklerini ifade eden Erdoğan Bayraktar, gecekondulaşmaya karşı önlem alacaklarını dile getirdi. Bayraktar şunları söyledi: 'Nerede gecekondulaşma varsa bunlara önem vereceğiz. Alt gelir grubu vatandaşlarımızı kiradan daha düşük ücretlerle ev sahibi yapacağız. İstanbul Kayabaşı'nda 40 bin konutluk bir projemiz var. Ayazma'da yine çok modern bir uydu kent yapacağız. Koceli, Adana ve daha bir çok şehirde çok önemli çalışmalarımız olacak. Diyarbakır'da 10 bin konutluk bir proje uygulayacağız.' TOKİ'nin ayrıca tarım kentleri kurarak göçü durdurmaya yönelik çalışmaları olduğunu da hatırlatan Erdoğan Bayraktar, 'Bu amaçla yaptığımız köy sayısı 14'tür. 60 köy kurmak için çalışmalarımız sürüyor' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber