Emekliye enflasyon farkı ve yüzde 5 zam

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Aralık 2006 17:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, 2007 Yılı Bütçe Kanunu Tasarısında yapılacak değişiklikle, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasının yürürlük tarihinin erteleneceğini, ayrıca SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine hem 2006 yılı ikinci yarısı için enflasyon farkı ödeneceğini hem de aylıklarına 2007 yılı Ocak ayından itibaren yüzde 5 zam yapılacağını bildirdi.

TBMM'de gazetecilere açıklama yapan Başesgioğlu, Anayasa Mahkemesinin, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile ilgili iptali sonucunda bazı düzenlemeler yapma zorunluluğuyla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Yasanının yürürlük tarihinin 1 Temmuz 2007 olarak değiştirileceğini belirten Başesgioğlu, ''Eğer mümkün olursa, Bütçe Kanunu içinde, olmazsa müstakil bir düzenlemeyle hayata geçirmek zorundayız. Eğer bir düzenleme yapmazsak, vatandaşların sosyal güvenlik hizmeti almada büyük sıkıntıları olur. O nedenle 1

Ocaktan önce böyle bir düzenlemenin yapılması zaruridir'' dedi.

Başesgioğlu, 2006 yılı için SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine fark ödenmesi konusunda da düzenleme yapılması gerektiğine işaret ederek, bunun dönem başında memurlara yapılan artış oranı ile SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yapılan artış arasında fark varsa, bunun giderilmesi konusunda Bakanlar Kurulunun yetkisi olduğunu hatırlattı.

İptal edilen yasayla, bu konuda da bir boşluk doğduğuna işaret eden Başesgioğlu, ''Biz Bakanlar Kurulu olarak farkın verilmesi konusunda takdirimizi emekliler lehine kullanmaya karar verdik. 2006 yılında memurlara yapılan artış ile SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yapılan artış arasındaki 6 aylık fark, BAĞ-KUR ve SSK emeklilerine ödenecek'' dedi.

2007 yılında BAĞ-KUR ve SSK emeklilerine yapılacak artış oranı konusunda da düzenleme yapılması gerektiğini kaydeden Murat Başesgioğlu, ''Şu an ifade ettiğim, 2007 yılı Ocak ayında SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarında yüzde 5 artış olacak, ilaveten 2006 ikinci yarısı için kendilerine fark ödenecek'' dedi.

Bakan Başesgioğlu, düzenleme yapılması gereken bir diğer konunun sağlık yardımı ödemelerinin geri tahsili olduğunu ifade etti. Başesgioğlu, kendileri adına tahakkuk edilmiş bu sağlık giderlerini de terkin edeceklerini belirterek, bu miktarı talep etmeyeceklerini ifade etti.

Murat Başesgioğlu, Emekli Sandığı emeklilerine de 2006 yılı ikinci yarısı için enflasyon farkı ödeneceğini de kaydetti.

Başesgioğlu, işsizlik ödemelerini ay başında yaptıklarını, bayram ve yılbaşı nedeniyle 100 bin işsize işsizlik ödeneğini bayramdan önce yapacaklarını tekrarladı.

Yapılması gereken yasal düzenlemelerin imkan vermesi halinde Bütçe Kanunu, vermemesi halinde ise müstakil düzenleme yapacaklarını kaydeden Başesgioğlu, ''Yaptığımız ilk değerlendirmelerde, bunun Bütçe Yasası içinde yapılabileceği anlaşılmıştır. Bugün görüşülen Bütçe Tasarısına gerekli önergeler verilecek.

Gerekli değişiklikleri yapıp, vatandaşların aylık alma ve zam oranlarında sıkıntı yaşanmasını önlemiş olacağız'' dedi.

Yürürlüğü ertelemeyle herhangi bir boşluk doğmayacağını belirten Başesgioğlu, ''SSK ve BAĞ-KUR'lulara ikinci yarıda verilecek zam, Ocak-Haziran dönemindeki enflasyonunun tümüyle yansıtılması şeklinde mi, yoksa belli rakamı aşan kısmı mı yansıtılacak?'' sorusuna, 6 aylık enflasyonun tümüyle yansıtılacağını söyledi.

Bakan Başesgioğlu, genel sağlık sigortası hükümlerinin ertelenmeden uygulanma şansı olup olmadığı sorusuna karşılık, 6 aylık dönemde bunu gözden geçirip, vatandaşların sağlık hizmetine erişimi konusunda gerekli değişikliği yapacaklarını bildirdi.

Anayasa Mahkemesinin iptal etmediği hükümlerin de sosyal güvenliğin temel taşlarını oluşturduğuna işaret eden Başesgioğlu, ''Yasa ortadadır. Tamamen geri çekilmiş, iptal edilmiş değil. Gerekçeli kararı gördükten sonra yapmamız gereken düzenlemeler nelerdir buna bakacağız Hükümet olarak bunun tüm zorunluklarına rağmen ve seçim yılı olmasına rağmen kararlılığımız aynı şekilde devam ediyor'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber