TTK, hükümeti yanlış yönlendiriyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 24 Aralık 2006 19:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Necdet Bilgi, Türk Tarih Kurumu ve Ermeni Masası Sorumlusu öğretim üyelerinin, Ermeni meselesinde hükümeti yanlış bilgilerle yönlendirdiklerini iddia etti.

İzmir Turist Rehberler Odası (İZRO) Hizmet İçi Eğitim Seminerleri kapsamında Atatürk Kültür Merkezi'nde "Ermeni Meselesi" konulu bir konferans gerçekleştirildi. Burada turist rehberlerine hitaben konuşan Yrd. Doç. Dr. Necdet Bilgi, konunun tarihçiler tarafından değil de siyaset ve diplomasi yönüyle ele alınması gerektiğini ileri sürdü. Türk Tarih Kurumunun önerisiyle hükümetin konuyu Tahkim Kurulu'na götürmeyi düşündüğü belirten Bilgi, bu durumun geri dönülmez bir yanlış olarak yorumladı. İyi niyetle konulara yaklaşmanın doğru ancak safça tavır alınmaması gerektiğini vurgulayan Bilgi, "Çok masum, çok safça bir düşünce. Türkiye'nin tahkime gitmesi bence yapabileceği en büyük hatadır. Uluslararası ilişkiler, dış politika ve siyasette saflık kaldırmaz. Dolayısıyla eğer böyle bir şey yapacaklarsa bunun çok yanlış olacağını düşünüyorum. Nereden akıllarına geldi bu fikir, ben işin o yönünü bildiğim için doğru bulmuyorum. Türk Tarih Kurumundan kaynaklanıyor." dedi.

Tarihçilerin istedikleri kadar "elimizde çok sayıda belge var" demesinin birşey ifade etmediğini savunan Bilgi, "Malesef Türk Tarih Kurumu Başkanı ve Ermeni Masası üyeleri, hükümetleri ve şimdiki hükümeti bu konuda bana biraz da yanıltıyorlar gibi geliyor. Oysa bu iş diplomasinin, hukukun işi, tarihçilerin işi değil. Biz bu işi elimizde belgeler var, kaçıyorlar. Elimizde arşivlerimiz açık, bir sürü laflar bunlar hiçbir şey ifade etmiyor. Dünya kamuoyu nezdinde ve dünya bilim alemi nezdinde emin olun hiç birşey ifade etmiyor."

Türk bilim adamları tarafından yapılan araştırmaların çok az yankı bulduğunu belirten Bilgi, "Çünkü kulaklar tıkanmış, görmek istediklerini görüyorlar. Daha da önemlisi onlar adına çok büyük bir mesafe katedilmiş durumda. O mesafeden kolay kolay geri adım atmazlar. Hiçbir şey yapılmayacak mı? Değil ama bu kadar mesafe kat ettikten sonra değişik güçler bunu bir anda size balona iğne batırırcasına yok ettirmezler. Bu, bu kadar basit değil. Dolayısıyla Tarih Kurumunun, 'bu işin tarih boyutunu biz ortaya koyuyoruz, koymaya çalışıyoruz'un ötesinde başka bir şey söylemesi, diplomasi ve siyasete yön vermesinin çok yanlış buluyorum. Başındaki değerli hocaların yanlış yönlendirme yaptıklarını düşünüyorum. " diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber