Asgari ücret toto

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 25 Aralık 2006 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, üçüncü toplantısını yarın yapacak. Komisyonun 15 Aralık'ta yaptığı toplantıda DPT, Hazine, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Maliye Bakanlığı'nın ekonomik verilerle ilgili değerlendirmeleri görüşüldü. Komisyon, işçi, işveren ve devlet (hükümet) olmak üzere üç kesimin beşer temsilcisinden oluşuyor. Komisyonda devleti temsil eden heyette, TÜİK temsilcisi de bulunuyor. TÜİK'in 2006 yılı için belirlediği asgari ücret tutarı, net 508 YTL oldu. Ancak hükümet ve işveren kesimi, asgari ücreti net 380 YTL olarak kabul ve ilan etti.

15 Aralık'ta yapılan toplantıda da TÜİK, tüketim kalıbına göre üç alternatif sundu. TÜİK, asgari ücret düzeyinin net 543-560-589 YTL arasında olması gerektiği yönünde görüş belirtti. AKP hükümetinin Resmi Gazete'de yayımlanan 2007 Yılı Programı'nda ise, gelecek yılda asgari ücrette yüzde 4'lük bir artış öngörülüyor. Halen brüt 531 (net 380) YTL. olan asgari ücretin Ocak 2007'de yüzde 4 artışla brüt 552 (net 395) YTL olması bekleniyor. Temmuz 2007'de de yüzde 4'lük bir artış söz konusu olabilir. Devletin resmi kurumu olan TÜİK'in parakende fiyatları kullanarak sadece tek işçi için net olarak belirlediği tutara bile itibar edilmiyor. TÜİK, 2005 yılı için de net asgari ücretin 422 YTL olmasını önerirken geçtiğimiz yıl bu en az ücret net 350 YTL olarak belirlenmişti.

5.5 milyon asgari ücretli

DİSK'in araştırmasına göre, asgari ücretle çalışanların oranı, yüzde 44 dolayında bulunuyor. Bir başka deyişle, ülkemizde neredeyse her iki çalışandan biri asgari ücretle çalışıyor. Türkiye'de 3 milyonu kayıtlı, 2.5 milyonu da kayıt dışı olmak üzere toplam 5.5 milyon kişinin asgari ücretle çalıştığı tahmin ediliyor. DİSK, asgari ücrette AKP hükümetinin çekince koyduğu Avrupa Sosyal Şartı'nın ilgili maddesinin onaylanması gerektiğini, komisyonda sadece Türk-İş'in değil, tüm çalışan kesimlerin temsil edilmesini, en az ücretle ilgili anlaşmazlık durumunda çalışanlara grev hakkı tanınmasını istedi.

Türk-İş: 605 milyon olmalı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi kesimini temsil eden Türk-İş Eğitim Sekreteri Mustafa Türkel, "Asgari ücretin netini artırabilmek için vergi ve sigorta prim oranlarının düşürülmesi konusunda ısrarlıyız. Brütü artırmadan neti yükseltirsek kayıt dışılık da önlenmiş olur. Öte yandan devletin resmi kurumu olan TÜİK'in tespit ettiği ücrete itibar edilmelidir. İşçinin ailesiyle birlikte insanca yaşanacak bir ücretten yanayız.

En düşük memur maaşı 685 YTL, açlık sınırı ise 605 YTL. Asgari ücret, hiç olmazsa 600 YTL'nin üzerinde olmalıdır" dedi.

TİSK: Enflasyon artı iki puan

TİSK Yönetim Kurulu üyesi ve komisyondaki işveren temsilcisi Ali Nafiz Konuk, "Türkiye'de işsizlik önemli bir sorun. İstihdamı artırmak için yatırım gerekli. Yatırımda da işçilik maliyetleri önemli bir faktör. Kaldı ki TİSK, sendikalı işyerlerinde örgütlü. Asgari ücretin artışı bu işyerlerinde katlamalı bir maliyet getiriyor. İkramiye ve fazla mesai asgari ücretli işçinin maliyetini yükseltiyor. 2007'deki artışta

hedef enflasyon oranı esas alınmalı. Bu da, yüzde 4-6 olabilir. Belki bunun üzerine büyümeden dolayı bir, iki puan ekenebilir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber