Öğretmenlere kafa karıştıran anket

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 25 Aralık 2006 13:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

MİLLİ Eğitim Bakanlığı'nın ?Haydi kızlar okula kampanyası' kapsamında öğretmenlerin deneyimlerini belirlemek için 81 ildeki pilot okullarda uygulanan anket kafa karıştırdı. 50 soruluk ankette ?Kız çocukları için, bir bayan öğretmenden eğitim almak çok daha kolaydır', ?Okul dışında erkek çocuklar erkeklerle, kız çocuklar ise kızlarla vakit geçirmeli' gibi soruların bulunması dikkat çekti.

İzmir'de 8 ilçede daha önce belirlenen okullardaki öğretmenlerle Ankara'dan gelen iki görevli tarafından yapılan anketin bu ay sonuna kadar tamamlanacağı açıklandı. Konak Kadifekale Fatih Mehmet İlköğretim Okulu, Karşıyaka İlköğretim Okulu, Menemen Asarlık 100. Yıl İlköğretim Okulu, Kiraz Yatılı İlköğretim Bölge Okulu, Foça Bağarası İlköğretim Okulu, Balçova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Kemalpaşa Sinancılar İlköğretim Okulu ve Bornova Şehit Teğmen Murat Aslantürk İlköğretim Okulu'nda görevli öğretmenlerle yapılan anketteki soruların bir çoğu yadırgatıcı bulundu.

Yetkililer, anketin hükümet ile UNICEF işbirliğinde yapıldığını kaydederken, çalışmanın amacı öğretmenlere, ?Haydi kızlar Okula kampanyası hakkında ve kampanyanın sizin öğretmen yönteminizi ve/veya eğitim hakkındaki düşüncelerinizi nasıl etkilediği konusunda bilgi toplamaktır. Bu bilgiler kampanyayı geliştirmemize yardımcı olacağı gibi, ülkemizde eğitimin iyileştirilmesine de yardımcı olacaktır? diye özetlendi. Öğretmenlerden sorulara samimiyetle yanıt vermeleri istenirken, soruların doğru ya da yanlış yanıtları olmadığına dikkat çekildi.

Verilen bilgilerin kesinlikle gizli tutulup kimsenin aleyhine kullanılmayacağı vurgulandı.

Ankette öğretmenlere ?Haydi kızlar Okula Kampanyası'nın amaçlarını, hedeflerini bilip bilmedikleri, bu kampanya çerçevesinde eğitim alıp almadıkları soruluyor. Öğretmenin öğrencilerin aileleri ve içinde yaşadıkları toplum ile temas kurup kurmadığı, öğrencilerin velileriyle sık sık toplantı düzenleyip düzenlemediği gibi soruların da yer aldığı ankette bazı sorular öğretmenlerce kuşkuyla karşılandı. Bazı eğitimciler, anket sorularını ?ilginç' diye değerlendirdi.

Öğretmenlerden, soruları ?kesinlikle katılıyorum', ?katılıyorum', ?katılmıyorum' ve ?kesinlikle katılmıyorum' olarak değerlendirmeleri istendi. Sorulardan bazıları şöyle:

- Bence, öğrencilerim ders verme şeklimden memnunlar.

- İlkokuldan sonra eğitimlerini sürdürmeleri hem kız hem de erkek öğrenciler için eşit derecede önemlidir.

- Anne- babalar genellikle sınufta olup bitenlerle yakından ilgileniyor.

- Kız öğrencilerin ebeveynleri, kızlarını okula gönderirlerse başlarına kötü şeyler gelebileceğine inanıyorlar.

- Eğitimli bir kızın koca bulması daha zordur.

- Öğretmen olarak, sınıfta bütün güç bende.

- Kız çocukları için, bir bayan öğretmenden eğitim almak çok daha kolaydır.

- Okul dışında, erkek çocuklar erkeklerle, kız çocuklar ise kızlarla vakit geçirmeli.

- Derste, verilen ?ödevler'i yaparken kız ve erkek öğrenciler arasında daha fazla etkileşim oluyor.

- İmam/ muhtar kız çocukların okula gitmesinin öneminden bahsediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber