Vergi iade zarfları doldurulurken nelere dikkat edilmeli?

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 25 Aralık 2006 14:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İbrahim KÖKBULUT'un Bugün gazetesindeki yazısı

Ücretli çalışanlar bu yıl son kez vergi iade zarflarını dolduracaklar.

Zira 2007 yılından itibaren vergi iadesi kalkıyor. Yerine ise asgari geçim indirimi geliyor.

Biz de bu yıl son kez vergi iadesi alacak çalışanların vergi iade zarflarını doldururken nelere dikkat etmeleri gerekeceğini hatırlatmakta fayda görüyoruz.

1- Düzenlenecek vergi iade zarfları, harcama belgeleri ile birlikte 2007 yılı Ocak ayının 20'nci günü akşamına kadar işverenlere teslim edilecek.

2- Zarflar YTL cinsinden düzenlenecek.

3- Ücretliler kendilerinin yanı sıra eş ve çocukları ile ilgili aşağıda belirtilen harcamaları vergi iadesinde geçerli olacaktır.

-Eğitim Giderleri: Anaokulu,kreş ve dershanelere eğitim amacıyla ödenen ücretler ile kitap ve kırtasiye alımları için yapılan harcamalar

-Sağlık Giderleri: Hastane ve ilaç alım giderleri ve muayene, tahlil, fizik tedavi, diş protez giderleri vs. -Gıda Harcamaları: Her türlü yiyecek ve içecek giderleri.Sigara ve alkollü içkiler geçerli değil.Yine evlerde beslenen kuş,kopek gibi hayvanlara ilişkin mama vb yiyecek ve içecekler geçerli değil. Giyim Giderleri: Her türlü elbise, ayakkabı, şapka vb harcamalar ile bunların onarım giderleri geçerli. Kira Giderleri: Oturulan konut için ödenen kira bedelleri. Kiranın peşin veya aylık ödenmesi önemli değil. Önemli olan kira ödemesinin hangi dönemi kapsadığının belirtilmesi. Ayrıca ödemenin banka dekontu veya ödeme makbuzu ile belgelendirilmesi gerekli.Kira kontratı da ibraz edilmeli.

4- Belirtilen harcamaların Türkiye'de yapılmış olması gereklidir.

5- Harcamaların gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinden alınan belgelerle ispatlanması gerekli. Harcama belgesi olarak fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu, yazar kasa fişi kabul edilecektir.

6-Vergi iadesinde geçerli olmayacak harcamalar neler mi? Tüp gaz giderleri, temizlik malzemesi harcamaları, şehirlerarası otobüs biletleri, kozmetik maddesi harcaması, otel ve pansiyonlara ödenen konaklama ücretleri, badana giderleri, çocuk oyuncakları,çanta ve valiz harcamaları vb.

7-Vergi iadeleri Şubat-2007 maaşları ile birlikte mahsuben ödenmeye başlanacak. İadenin tamamı ödenmezse diğer ay maaşlarında iadeye devam edilecek. Son olarak önemle vurgulamak gerekir ki harcamaların belgelendirilmesinde ücretlilerin sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belgeye karşı oldukça dikkat etmeleri gerekli. Halk arasında naylon fatura olarak bilinen bu belgeler kullanılarak iade alınırsa, ödenen bu vergi daha sonra hem cezalı olarak geri alınmakta hem de bu belgeleri kullananlara hapis cezası istemiyle dava açılmaktadır.

Bu yüzden harcama belgelerinden sadece gerçek belgeler olduğuna kanaat getirilenler ibraz edilmelidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber