'Tankımıza saldıran PYD'yi vurmak hakkımız'

Prof. Ersan Şen: Türkiye, BM 51. maddeye göre meşru müdafaa hakkı edinmiştir. E. Tuğg. Fahri Erenel: PKK-PYD'yi vurmak, başındaki Salih Müslim'i yargılamak hakkına sahibiz. Tehdit sınırların ötesinde önlenir.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 29 Ağustos 2016 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Tankımıza saldıran PYD'yi vurmak hakkımız'

Türkiye, Cizre Emniyeti'ne olduğu gibi topraklarında yeni bir PKK-PYD saldırısı ya da tehdidi olduğunda BM Sözleşmesi'nin 51. maddesine göre Suriye'de Fırat'ın doğusuna sınır ötesi askeri harekat düzenleyebilir.

Hukukçu Prof. Dr. Ersan Şen ve eski Genelkurmay İstihbarat Dairesi İç Güvenlik uzmanı emekli Tuğgeneral Fahri Erenel, Türkiye'deki terörün Suriye'nin PKK-PYD'nin lojistik üssü olarak kaldığı sürece bitmeyeceğine ve uluslararası hukuka göre bu terörü engellemek için sınırlarının ötesinde tedbir alabileceğini anlattı. Gaziantep'teki DAEŞ saldırısı ve Kilis'e düşen füzelerin ardından Türkiye'nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu'nun Cerablus'u DAEŞ'ten temizlediğine dikkat çeken Erenel "Ülkeler, kendi topraklarına karşı tehdidi mümkün olduğu kadar kendi sınırlarının ötesinde önler. ABD'nin Irak ve Afganistan harekatları da 'ABD topraklarına binlerce km ötedeki bu tehdidi yok etmek' içindi" dedi.

TSK HAZIR

Türkiye'nin hem Cerablus üzerinden bir saldırı durumunda her an Fırat'ın doğusuna operasyon yapabilecek konumda olduğunu belirten Erenel, şunları söyledi: "Fırat'ın batısında oluşturulan güvenli bölge tek başına anlam ifade etmiyor. TSK, Cerablus'tan DAEŞ'i nasıl temizlediyse Fırat'ın doğusunda kalan PKK-PYD'yi de temizlemedikçe Türkiye'deki terör sorunu bitmez. Tankımızı füze ile vuran ya da Cizre Emniyeti'ne ve Diyarbakır Havalimanı'na saldıran PKK-PYD'dir. Uluslararası hukuka göre Türkiye meşru müdafa hakkını kullanarak, Suriye'nin kuzeyindeki bu teröristleri temizler. Bunu sınır ötesi operasyonla yapar ya da PKK-PYD yapılanmasını ABD-Rusya'yla görüşüp değiştirerek yaptırabilir."

SÖZÜN BİTTİĞİ YER

Suriye'de PKK, PYD ve DAEŞ'e Türkiye'nin sınır ötesi operasyon yapmasına yönelik uluslararası hukukunun tüm şartların yıllardır mevcut olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Şen ise şunları söyledi: "Uluslararası hukuka göre; sınırlarında ulusal güvenliklerini tehdit eden, bir başka memlekette başlamış ya da başlamak üzere olan saldırılara ve terör örgütlerine karşı kendi topraklarını ya da vatandaşlarının can ve mal güvenliğini korumak amacıyla sınır ötesi operasyon yapabilir. BM 51. maddeye göre, Türkiye hem Irak'ta hem Suriye'de, meşru müdafaa hakkını edinmiştir. Türkiye şu anda kendi topraklarında vuruluyor. Tüm Irak ve Suriye sınırının ötesinde ya da bu tehdidin oluştuğu başka ülkede operasyon yapabilir. Artık sözün bittiği yer. Türkiye'nin bölünmez bütünlüğünü tehdit eden Salih Müslim'i de Türkiye'de TCK 302. maddeden hakim karşısına çıkarabilir. Bunları ABD'de yapıyor."

SELİM EFE ERDEM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber