Zimmetçi veznedar, müdürü yakacak

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 26 Aralık 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YargItay'In kararına konu olay 2005 yılında Kütahya'da yaşandı. Kamuya ait bir bankada görev yapan veznedar, bankanın müşteri hesaplarında oynama yaparak zimmetine para geçirdi. Olay, müşterilerden gelen şikayet üzerine ortaya çıktı ve veznedar hakkında ?zimmet? ve ?emniyeti suistimal? suçlarından ceza davası açıldı.

Zimmete geçirilen paraya ulaşamayan banka yönetimi, zarardan ilgili şube müdürü ile muhasebecinin de sorumlu olacağını ileri sürerek, bu kişilerin maaşlarından kesinti yapmaya başladı. Olayda kusurlu olmadıklarını savunan şube müdürü ve muhasebeci ise itirazda bulunarak bankanın işlemini durdurdular.

İtiraz dilekçelerinde, sanık veznedarın daha önce işlediği zimmet suçundan mahkumiyeti olduğunu, banka yönetiminin bu duruma bilmesine rağmen veznedarı görevde tuttuğunu belirten şube müdürü ve muhasebeci, şubede yeterli personel bulunmadığını, çalışma şartlarındaki zorluklar nedeniyle suçu önleme olanakları olmadığını belirtiler.

DENETİM KUSURU

Banka yönetimi de bu gelişme üzerine mahkemeye başvurarak itirazın kaldırılması için dava açtı. Davayı inceleyen yerel mahkeme, şube müdürü ve muhasebecinin itirazını haklı bularak bankanın talebini reddetti. Banka yönetiminin bu karara temyiz etmesi üzerine dosya Yargıtay'a gönderildi. Davaya son noktayı koyan Yargıtay 4'üncü Hukuk Dairesi ise veznedarın zimmet borcundan, banka şube müdürü ve muhasebecinin de sorumlu tutulacağına dikkat çekerek yerel mahkemenin kararını bozdu. Yargıtay'ın gerekçeli kararında, denetim görevi de bulunan müdür ve muhasebecinin bu sorumluluklarını yerine getirmedekleri belirtilerik, zararın doğmasında kusurlu davrandıklarını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber