Baykal: Başörtüsü saçı örter, eşlerin ayıplarını örtmez

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 26 Aralık 2006 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bütçe görüşmelerinde Baykal, "Başörtüsü saçı örter, eşlerin ayıplarını örtmez" dedi. AKP'liler ayaklandı. Milletvekilleri sıralara vurarak tepkilerini gösterdi. Başbakan Erdoğan ise Genel Kurul'u terk etti.

MECLİS'te bütçenin 'sessiz ve yorgun' görüşmeleri, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, "Başörtüsü eşlerin ayıplarını örtmeye yetmez" sözleriyle, bir anda 'gergin ve hararetli' hale geldi. Baykal'ın sözleri üzerine çıkan gerginlik, ara verilerek önlendi. Baykal, araya rağmen kürsüden ayrılmazken, sinirlenen Başbakan Tayyip Erdoğan salonu terk etti.

TBMM Genel Kurulu'nda 37 saat boyunca süren bütçe görüşmeleri, tartışmalı ve kavgalı tamamlandı. Baykal, "Kendi askerine 'Askerlik yan gelip yatma yeri değildir' diyen, kendi vatandaşına 'Ananı da al git' şeklinde seslenen; Atatürk'ü anlamamış sevmemiş, 'Anıtkabir'de sap gibi duruyorlar' diye konuşan, Hikmetyarın önünde diz çöken biri cumhurbaşkanı olamaz" diye konuştu. Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"El Kaide'ye kefilim diyen, Kıbrıs konusunda cumhurbaşkanına 'Sana mı soracağız' diyen, Cumhurbaşkanı ve muhalefete 'Aç tavuk kendisini buğday ambarında görür, üç koyunu güdemeyenler' diyen; danışmanı kendisi hakkında, 'Onu kullanın, lavabodan aşağı süpürmeyin' diyen; harem ile harimin farkını bilmeyen; orman arazisini tahrip edip villa yaptığı için ceza almış olan; hakkındaki yolsuzluk dosyaları TBMM raflarında bekletilirken hesabını verememiş bir insan cumhurbaşkanı olmamalıdır."

Baykal'ın, "Başörtüsü sadece saçları örten bir örtüdür. Başörtüsü eşlerin ayıplarını örtmeye yetmez" sözleri AKP'lileri ayaklandırdı.

ERDOĞAN SİNİRDEN KIPKIRMIZI OLDU

AKP'liler, sıralarına vurarak, Baykal'ın sözlerini protesto ederken, bazıları kürsüye yürüyerek, "Sözlerini geri al", "Ayıp ayıp ne diyorsun sen" diye bağırmaya başladılar. AKP'li Abdullah Cantimur, "Tüh utanmaz", "Terbiyesiz" diye tepki gösterirken, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün yüzleri kızardı.

Salon bir anda karışırken, CHP'liler de susturulmak istenen liderlerini korumak için ayağa fırladılar. Oturumu yöneten Başkanvekili İsmail Alptekin, "Son cümlenizi geri alın" diye Baykal'a müdahale etti. Baykal, "Neden son cümlem" diye ısrar etti. Alptekin, "Ama son cümleniz açıklama gerektiriyor" deyince, Baykal, "Sözlerim gerçekleri ve inancımı açıkca ortaya koymaktadır" dedi. Bu sözler, AKP'lileri daha fazla kızdırırken, tartışmaların büyümesi üzerine oturuma 5 dakika ara verildi. Ancak AKP'lileri sakinleşmedi. Bazı AKP'lilerle CHP'liler birbirlerinin üzerine yürüdü. Erdoğan grup başkanvekillerine talimat vererek, grubunun sakinleştirilmesini istedi. Bu sağlanamayınca, Gül ve Beşir Atalay yerlerinden kalkarak, bizzat müdahale ettiler. Tartışmaların sürmesi üzerine Başbakan salonu terk etti.

BAYKAL KÜRSÜDEN AYRILMADI

Baykal ise 5 dakikalık araya rağmen kürsüden inmedi. AKP'lilerin kızgın tavrı üzerine CHP'liler, genel başkanlarının önünde etten duvar ördüler. Erdoğan konuşma sırası gelinceye kadar kurula dönmedi. CHP'li Ali Topuz, özel bölümde bekleyen Başbakanın yanına giderek, sözlerin yanlış anlaşıldığını anlattı. Baykal konuşmasının kalan bölümünde sözlerine şöyle açıklık getirdi:

"Herhalde parlamentodaki görüşmenin duygusal gerilim ortamı içinde benim söylediğim sözü bazı arkadaşlarımız ya yanlış anladılar ya çarpıttılar.Ben siyasi tartışmalara ailenin, eşlerin karıştırılmasını kesinlikle reddeden bir anlayış içindeyim. Bunu çok yakışıksız, ayıp sayarım. Benim sözlerim sayın başbakanın anlayışı, kişiliği ve onun siyaset anlayışına ilişkindir. Ben kimsenin eşinin başörtüsüyle meşgul değilim, ben cumhurbaşkanı olacak insanın zihninin içiyle meşgulüm. 'Eşlerin başörtüsü ayrı bir iştir, o siyasetçinin ayıbını örtmez' dedim. Benim sözlerim kimsenin eşine, sayın hanımefendiye yönelik bir saygısızlık içermiyor, bunu net bir şekilde ifade ediyorum."

Sabahladılar

TBMM Genel Kurulu'nda önceki gün saat 11.00'de başlayan ve dün gece geç saatlere kadar süren bütçe görüşmelerinde milletvekilleri zor anlar yaşadılar. Özellikle gecenin ilerleyen saatlerinde yorgunluğa yenik düşen AKP'li vekiller, Genel Kurul salonunda ve kuliste sırayla uyudular. AKP'liler, her oylamada da koşar adımlarla salona girerek oylarını kullandılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber