Sonbaharı sağlıklı beslenerek karşılayın

Artık güneşli günlere veda edip bulutlu ve yağmurlu günlere hoş geldin deme vakti geldi. Sonbahar depresyonuna yakalanmamak için besinlerin gücünden yararlanın.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 03 Eylül 2016 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Sonbaharı sağlıklı beslenerek karşılayın
NİL ŞAHİN GÜRHAN

STRESE KARŞI SOMON TÜKETİN

Haftada 2 gün balık yiyin. Özellikle somon balığı içeriğindeki omega-3 yağ asitleri sayesinde sizi stresten uzaklaştırır, aynı zamanda kas toparlanmasına yardımcı olur. Yapılan bir araştırmaya göre düzenli bir şekilde omega-3 alan kişilerde endişe halinin yüzde 20 azaldığı görülmüştür. Basit ve rafine karbonhidratlardan uzak durun. Şeker, tatlı ve beyaz ekmek gibi kan şekerinde ani değişimler yapan karbonhidratlar vücudunuzu yorar. Seçimleriniz daima tam buğday ya da çavdarlı ekmekten yana olsun. Sofranızda pirinç ve makarnaya da yer verebilirsiniz. Çünkü B vitamini kaynağı olan bu gıdalar kaslarımızın güçlenmesine, moralimizin yüksek olmasına ve depresyondan uzak kalmamıza yardımcı olur.

TOK TUTUYOR, MUTLU EDİYOR

Kaliteli protein kaynağı besinleri her öğünde ihtiyacınız kadar mutlaka tüketin. Kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, peynir, süt, yoğurt kaliteli protein kaynağı gıdalardır. Protein vücut dokularını onarır, metabolizmamızı güçlendirir. Süt, yoğurt, kefir, ayran gibi kalsiyum grubu yiyecekleri her gün mutlaka tüketin. Bu besinler hem tok tutar hem de içeriğindeki kalsiyum kemik sağlığınızı korur, su dengenizi sağlar. Rahat ve mutlu bir gün geçirmenize yardımcı olur. Ayrıca yoğurt, ayran ve kefir içinde bulunan probiyotik bakteriler sayesinde sindirim sisteminizi ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

CİLDİNİZİ VE SAÇLARINIZI GÜZELLEŞTİRİR

Magnezyum kaynağı olan mevsim yeşilliklerine sofranızda yer verin. Magnezyum minerali vücudunuzun dolaşımına pozitif etki sağlar. Cildinizin, saçlarınızın sağlıklı olmasında magnezyum minerali pozitif etki sağlar. Ayrıca geceleri deliksiz uyku uyumanıza magnezyumun etkisi vardır. Ispanak, pazı, karalahana, barbunya, pırasa, Brüksel lahanası magnezyumdan zengin besinlerdir. Antioksidan kaynağı olan mevsim meyvelerini unutmayın. Meyveler tatlı ihtiyacımızı karşılarken aynı zamanda mutluluk verir. Mevsim meyvelerinde bulunan doğal antioksidanlar hem vücudumuzun sonbahara uyumunu sağlar hem de stresin etkisini azaltır. Sonbaharda sofralarınızda taze taze armut, ayva, elma, incir, kivi, mandalina, nar ve portakal olmalı.

SU YORGUNLUĞU ALIR

Fındık, fıstık, badem, ceviz, kaju gibi kuruyemişler sağlıklı yağ içerir. Aynı zamanda zengin protein ve mineral kaynağı olan bu yiyecekler kalp sağlığımızı korur, direncimizi güçlendirir. Bol bol su içmeyi de ihmal etmeyin. Su, doku ve organlarımızın çalışması için gereklidir. Gün içinde yeterli miktarda su tüketmezsek kendimizi yorgun hissederiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber