Üç nükleer santralda üç büyük hamle

Enerji Bakanı Berat Albayrak, Çin'de yenilenebilir enerji, nükleer ve kömürde 3 önemli protokole imza attı. Bakan Albayrak, "3 nükleer santralda, 3 büyük hamle geliyor. Çinlilerle düğmeye basıldı, Japonlar ve Ruslarla süreç hızlanıyor. İlk reaktör 2023'te" dedi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 04 Eylül 2016 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Üç nükleer santralda üç büyük hamle

Çin'in Hangzhou şehrinde gerçekleştirilen G20 Zirvesi, Türkiye'nin enerji atağına sahne oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, üç önemli protokole imza attı. Üçüncü nükleer santral için Çinlilerle düğmeye basıldı. Bakan Albayrak, Ruslar ve Japonlarla yapılan diğer santraller için de çalışmaların hızlandırılacağını ve ilk nükleer reaktörün 2023'te devreye alınacağını bildirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'yi temsil ettiği G20 Zirvesi kapsamında Hangzhou'da bulunan Bakan Albayrak, Çinlilerle nükleer, yenilenebilir enerji ve kömür alanında üç mutabakat zaptına imza attı. Bakan Albayrak, imzaların ardından aralarında AKŞAM'ın da bulunduğu bir grup gazeteciye anlaşmaları anlattı:

SAHA SEÇİMİ VE FİZİBİLİTE

"Çin'le imzaladığımız mutabakat zaptının üçü enerjiyle ilgili: Üçüncü Nükleer Santral projesinin bir tarafı Çin, diğer tarafı ABD'li Westinghouse. Bu, ABD-Çin konsorsiyumunun talip olduğu bir proje. Önümüzdeki günlerde, konsorsiyumla birlikte, üçüncü nükleer santralın saha seçimi ve fizibiliteyle ilgili açıklamalar da yapılacak.

STRATEJİK BİR KARAR

İlk iki nükleer santral Akkuyu ve Sinop. Üçüncüsüyle ilgili de saha çalışmaları bir noktaya geldi, hangi bölge olacağı henüz belli değil. Burada duygusal değil, yaklaşık 17-18 kritere göre hareket ediyoruz. Bunların içinde depremsellik, su yollarına yakınlık, hava yollarının kesişimi, askeri bölge ve diğer kriterler var. Bunun için üst düzey istişareyle stratejik bir karar verilecek.

İLK REAKTÖR 2023'TE

Türkiye'nin 2023-2030 hedefleri var. Nükleer önemli bir yer tutuyor. 2023-2030'un Türkiye'si, 120-150 bin megavat kurulu gücü ifade ediyor. Bunun yüzde 10'u nükleerden sağlanacak.

AKKUYU DA HIZLANACAK

Japonya ile de nükleeri hızlandırmak için bir anlayış birliği belgesi imzalayacağız. Türkiye'nin teknolojiyle ilgili iyileştirme beklentisi var. Burada zaman kaybetmemek, 2023-2030 yıllarını kapsayan planda ilk reaktörü devreye almak istiyoruz. Ciddi yavaşlayan Akkuyu süreci de hızlanıyor. Rosatom ekibi Türkiye'ye geliyor.

URANYUM PLANI HAZIR

Nükleerde uranyum altyapısını oluşturmak durumundayız. 'Sarı pasta' dediğimiz uranyumda Yozgat-Sorgun'da 20-30 yıllık, 5-6 bin ton rezervli bir saha mevcut. İşletme yabancı bir firmada. Türkiye, nükleere geçtikten sonra, doğal kaynakları itibarıyla alt yapısı hazır."

Enerji ihtiyacımız için bu teknoloji şart

Enerji Bakanı Albayrak, şöyle konuştu: "Nükleer, Türkiye'nin 1956'dan beri rüyası; çok stratejik. Ama şimdiye kadar hayata geçmiyor. Büyük bir direnç var. Türkiye bu teknolojiden ari kendini düşünmemeli. Farklı lobiler ve yapılar ne söylerse söylesin. Türkiye'nin enerji ihtiyacını istikrarlı sağlayabilmesi için nükleer enerjiye sahip olması şart. 60 yıldır tüm dünyaya helal olan bir teknoloji, Türkiye'ye haram deniliyorsa, orada bir numara var demektir."

Sondajda1 milyon metre!

Türkiye'nin doğal kaynakları yönünden zenginliğine de işaret eden Bakan Albayrak, şöyle konuştu: "Henüz yolun başındayız. MTA'nın sondaj alt yapısında çok ilerleme sağladık. Sondaj kapasitesi iktidarımız döneminde 300 bin metrenin üzerine çıktı. Şimdi en az 1 milyon metre diyoruz."

Sessiz, sedasız B, C, D planları!

Enerjide en kötü senaryoya göre B, C,D planlarının olması gerektiğini vurgulayan Albayrak, "Birçok riske göre enerjide alternatif planlarınız bulunmalı. Birçok senaryoyu çalışıyoruz. Mesela sessiz sedasız doğalgaz depolama kapasitesi oranını artırdık" ifadelerini kullandı.

EDiRNE-KARS HIZLI TRENİNE BÜYÜK YATIRIM

Bakan Albayrak, Çin'le ulaştırma alanında da önemli projeler için görüşmeler yürütüldüğünü belirtirken, "Edirne-Kars Hızlı Tren Projesi'yle ilgili uzun süredir devam eden bir süreç söz konusu. Burada 30-40 milyar dolarlık bir projeden bahsediliyor. Çin buna çok önem veriyor. Bu, modern İpek Yolu'nun önemli bir parçası" dedi. Albayrak, projenin, Pekin'i Londra'ya bağlama hedefinin bir parçası olduğunu hatırlattı.

Enerji ve rüzgarda 'yerli' iki ihale yolda

Yenilenebilir enerjide de yeni bir model ve yeni bir strateji ile yürüdüklerini söyleyen Bakan Albayrak, "Yıl sonuna kadar güneş ve rüzgarda iki ihale açmayı düşünüyoruz. Hedefimiz yerli Ar-Ge'nin önünü açmak" dedi. Bakan Albayrak, "Alım garantisi ile teknolojiyi tüketiyor ama üretmiyoruz. Türkiye'de yerli üretimi teşvik edecek bir model geliştireceğiz. Güneşte belli bir bölgede açık eksiltme ile belli bir kapasiteyi kuracak firmalara yerli Ar-Ge şartı koyarak ihale açacağız. Rüzgarda da bir paketi ihale edeceğiz" diye konuştu.

Türk Akımı'nda süreç olumlu

Enerji Bakanı Albayrak, Rusya ile masada olan 'Türk Akımı'yla ilgili de, İstanbul'da projelerin görüşüldüğü verimli bir toplantı geçirildiğini hatırlatarak, "Birinci fazla ilgili beklenen izinlerin onayını gerçekleştirdik. Normalleşmeye bağlı olarak süreç olumlu ilerliyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber