Halk Cumhurbaşkanının yanında yer aldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, darbe girişimine karşı duruşu, halktaki güvenini rekor seviyeye çıkardı. Yapılan araştırmada yüzde 71.15'lik kesim, tekrardan Erdoğan'a oy vereceğini belirtti. Halkın yüzde 90'ı da ABD'ye güvenmiyoruz dedi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 05 Eylül 2016 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Halk Cumhurbaşkanının yanında yer aldı

Hakkı KURBAN

MAK Danışmanlık 15 Temmuz darbe girişiminin ardından , 27 Ağustos- 2 Eylül 2016 tarihleri arasında kamuoyu araştırması gerçekleştirirdi.

ERDOĞAN'A REKOR DESTEK

Araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından biri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a verilen desteğin rekor seviyeye ulaşması oldu. "Yarın bir Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa oyunuzu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a verir misiniz?" sorusuna, "Kararsızlar" haricindeki yüzde 71.15'lik kesim "Evet" yanıtını verdi. CHP'li seçmenin yüzde 34'ü, HDP'li seçmenin de yüzde 36'sı, "Oyum Erdoğan'a" dedi.

AK PARTİ TAVAN, HDP DİP YAPTI

Araştırmada, "Yarın seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?" sorusu yöneltildi. Kararsızlar dağıtıldığında katılımcılardan yüzde 53.55'i "AK Parti" yanıtını verdi. CHP'nin oyları yüzde 22.25'e gerilerken, özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrası sergilediği duruşla dikkat çeken MHP'nin oylarının yüzde 14.7'ye çıktı, HDP'nin oyları ise yüzde 7.5'e kadar geriledi.

YIDIRIM SÖZÜNÜN ERİDİR

"Binali Yıldırım Başbakanlığındaki 65'inci Hükümet'i başarılı buluyor musunuz?" sorusuna verilen yanıtlar da hükümete desteği gözler önüne serdi. Henüz 100 günü yeni geride bırakan hükümete yüzde 62'lik kesim başarılı bulduğunu söyledi. "Başbakan Yıldırım'ı bir cümleyle nasıl tarif edersiniz" sorusuna yüzde 22'lik kesim "Halktan, halkın diliyle konuşan bir lider" yanıtını verdi. Yüzde 18'lik kesim "Az konuşan ama konuştuğunu yapan bir lider" nitelemesinde bulundu.

Fırat Kalkanı Harekatı sürmeli

Araştırmada, "Türk ordusunun sınır ötesi operasyonunu destekliyor musunuz?" sorusu da yöneltildi. Katılımcıların yüzde 78'i "Evet" derken, yüzde 14 "Hayır" dedi. Yüzde 8'lik kesim ise kararsız kaldı.

HALK ABD'YE GÜVENMİYOR

Araştırmadaki, "Türkiye'nin stratejik ortağı olduğu düşünülen ABD'ye güveniyor musunuz?" sorusuna gelen yanıtlar da, bu ülkeye güvenin neredeyse sıfırlandığını gözler önüne serdi. Katılımcıların yüzde 90'ı "Hayır, güvenmiyorum" derken, sadece yüzde 4'lük kesim "Evet" dedi.

FETÖ TEMİZLENMELİ

15 Temmuz darbe girişimi başarısızlığa uğratılan FETÖ ile mücadele de araştırmanın sorularından biriydi. FETÖ ile mücadelede hükümeti başarılı bulanların oranı yüzde 72'yi buldu. Katılımcılardan yüzde 32'si FETÖ'nün siyasi ayağı temizlenmesi gerektiğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber