YİBO ve PİO'lar sorun üretiyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Aralık 2006 16:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Tabipler Birliği Samsun Şubesi, KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı'nın ortak düzenledikleri basın toplantısında, Yatılı İlköğretim Bölge Okulları (YİBO) ile Pansiyonlu İlköğretim Okulları'nın (PİO) sorun ürettiği bildirildi.

Eğitim-Sen Şube Binası'nda Türk Tabipler Birliği Samsun Şube Başkanı Dr. Cem Şahan, Kesk Dönem Sözcüsü Suat Yıldız ve Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Alparslan Çepni, ortak basın toplantısı düzenledi. Tunceli'nin Malazgirt İlçesi Akpazar Beldesi'ndeki Hasan Ali Yücel Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda okuyan 3 erkek öğrencinin, 4 erkek öğrenciye "cinsel istismarda" bulunduğu iddiasıyla ilgili olayı kınayan Alparslan Çepni, yıllardır eğitim sisteminin diğer sorunlarının gölgesinde kalan YİBO ve PİO'larda yaşanan olaylar nedeniyle yeniden gündeme geldiğini söyledi. Çepni, "Tunceli'de yaşanan olaylar göstermiştir ki, YİBO'lara yönelik somut bir politika belirlenmediği sürece bu tür olayların yaşanması kaçınılmaz olacaktır" dedi. Türkiye'de 600'e yakın YİBO ve PİO'larda 300 bin öğrencinin okuduğunu ve 12 bin 500 öğretmenin görev yaptığını belirten Çepni, bu okullarda öğrencilerin yaşadıkları sorunları şöyle sıraladı:

"YİBO öğrencilerinde fazlaca ezilmişlik psikolojisi vardır. Öğrenciler, öğretmeni rütbeli, kendini vasıfsız bir asker olarak görmektedir. Yatakhanelerin koğuş olarak adlandırılması, YİBO'larda askeri mantığın yürütüldüğünü göstermektedir. Öğrencilerin derslerinden arta kalan boş zamanlarında, özellikle cumartesi ve pazar günleri pansiyonda kalmaları okulların açık cezaevi olarak tanımlanmasına yol açmaktadır. YİBO ve PİO'lara atanan öğretmenler rehberlik ve danışmanlık alanlarında yetersizdir. Yemekhane şartları hijyenik olmayıp, personel yetersizliğinden dolayı öğrencilere temizlik yaptırılmaktadır. Birçok YİBO ve PİO'larda revir ve sağlık personeli bulunmamaktadır. Sosyal faaliyetlerde bulunabileceği spor salonu gibi yerler bulunmamaktadır. YİBO öğrencileri aile özlemi duymakta, bir çoğu bu yüzden kaçmakta, tatillerde okulu erken terk etmekte ve tatil sonrası okula geç gelmektedir. Yurttaki odaların küçük olması nedeniyle odalarda kalan öğrenci sayısı fazladır. Büyük yaştaki öğrenciler ise küçük yaştaki öğrencilerle aynı odaları paylaşmakta bu nedenle çeşitli istismarlara neden olmaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber