Sağlıkta ?yolsuzluk alışkanlık oldu' iddiası

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 28 Aralık 2006 14:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SAĞLIK ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Başkanı Dr. Ergün Demir, ?Sağlıkta dönüşüm' programının yolsuzluklarla devam ettiğini öne sürdü.

İzmir'de 2.6 milyon YTL'lik yolsuzluk ve kamu zararları belirlenip Sağlık Bakanlığı'nca da açıklanmasına karşın, yöneticiler hakkında herhangi bir işlem yapılmadığını belirten Dr. Demir, ?Kamu sağlık kurumlarında hizmet alımından onarımlara kadar açılan tüm ihalelerin, kimler tarafından hangi bedellerle alındığının açıklanmasını istiyoruz, bekliyoruz? dedi.

Pratisyen Hekimler derneği Başkanı Dr. Hasan Değirmenci ile birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen Dr. Demir, CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı'nın Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a üç hastaneyle ilgili verdiği soru önergesine ?itiraf' gibi yanıt geldiğini söyledi. Bakan Akdağ'ın, soru önergesine, ?Urla Devlet Hastanesi'nde 1 milyon 340 bin 359 YTL'lik yolsuzluk, Karşıyaka Devlet Hastanesi'nde 1 milyon 352 bin 999 YTl'lik kamu zararı tespit edildiği, Tepecik eğitim ve araştırma Hastanesi'nde kamu zararı ile ilgili soruşturma sürüyor' yanıtlarını verdiğini belirten Dr. demir Şöyle konuştu:

?Aynı soru ülkemizdeki herhangi bir hastaneyle ilgili olarak sorulmuş olsa idi, sayın bakan zannederiz benzer yanıtlar vermek zorunda kalacaktı. Örneğin İzmir Diş Eğitim Hastanesi'nde yapılan tadilat ve inşaat işleriyle ilgili olarak naylon fatura ve sahte teklif kullanıldığı, Kamu inhale Kanunu'na aykırı davranıldığı, fatura tarihlerinin komisyon kararından önce olduğu iddialarıyla ilgili olarak konak Kaymakamlığı'nca soruşturma izni verilmiş olmasına karşın, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından idari işlem yapılıp yapılmadığı, başhekimin görevden alınıp alınmadığı sorulmuş olsaydı, ya da aynı başhekimin hiçbir gerekçe yok iken faturalandırma birimini hastane dışına, her an yanabilecek metruk bir binaya ayda 750 YTL kira ödeyerek taşımasının gerekçesi sorulsaydı, benzer yanıtlar verileceği kesindir. Ne yazık ki ülkemizde sağlık alanında yaşanan tablo budur; Yolsuzluk, kamu zararı, usulsüzlük.?

?YOLSUZLUK ALIŞKANLIK OLDU?

Dr. Demir son dönemde çeşitli adlar altında ortaya çıkan Bayındırlık, Sağlık Bakanlıkları ve belediyelerde yürütülen yolsuzluk operasyonlarının, ?AKP hükümetinin seçim sürecine girerken ortaya çıkardığı bir operasyonlar zinciri mi?' sorusunu gündeme getirdiğini söyledi. Yıllardır, sağlığın her aşamasında. ilaç- tıbbi cihaz alımına kadar yaşanan yolsuzlukların, adeta sağlıkta dönüşümün ?zorunlu' bir parçası olarak ?alışkanlık' haline geldiğini öne süren Dr. Demir, ?Sağlık Bakanlığı ve hükümet yolsuzlukların üzerine gitmede gerçekten samimi ise, samimiyetini yolsuzlukları araştırmaya, SB Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı iken öldürülen Namık Erdoğan cinayetinin üzerindeki karanlık sisi kaldırarak başlamalıdır? dedi.

SİYASİ KADROLAŞMA İDDİASI

Sağlık alanında çalışan değerli, deneyimli ve dürüst yöneticilerin pasif görevlere atandığını ya da siyasi baskılar nedeniyle tavır alamadıklarını belirten Dr. Demir, sağlığı ehli ellerin değil, siyasi bir kadronun yönettiğini kaydetti. Kadrolaşma nedeniyle iddiaların etkili bir şekilde soruşturulmadığını, 2005'te Ural Devlet Hastanesi'nde ortaya çıkan mazot ve tadilat işleriyle ilgili iddiaların buna önemli bir örnek olduğunu savundu.

Demir, sendika olarak İl Sağlık Müdürlüğü'ne bildirmelerine karşın etkili soruşturma yapılmayıp, başhekimin görevde kalmasının sağlandığını öne sürdü. Sağlıkta dönüşüm programıyla sağlığın piyasalaştırıldığını belirten Demir, ?Hastanelerde laboratuvar, röntgen, en son da 112 ambulans hizmetlerinin parça parça hizmet satın alma yoluyla yürütme mantalitesinin yolsuzluğu beslemesi kaçınılmazdır. Kamu sağlık kurumlarında hizmet alımından onarımlara kadar açılan tüm ihalelerin, kimler tarafından hangi bedellerle alındığının açıklanmasını istiyoruz, bekliyoruz? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber