'Sıfır araba' indiriminde vergi kaçağı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Aralık 2006 15:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa Vergi Dairesi Başkanı Murat Şenal, ?sıfır? araç satışı yapan bazı otomotiv bayilerinin, ?indirim? adı altında vergi kaçırdıklarının tespit edildiğini bildirdi.

Şenal, gazetecilere yaptığı açıklamada, Vergi Dairesinin Ar-Ge birimlerinin yaptıkları incelemede, sıfır otomobil satan bazı bayilerin alıcıya eksik fatura keserek vergi kaybına yol açtığının belirlendiğini kaydetti. Sistemin nasıl işletildiğine ilişkin gerekli araştırmanın yapıldığını dile getiren Şenal, şunları söyledi:

?Yıl sonuna doğru otomobil fiyatlarında indirimler uygulanıyor. Ancak bu indirimlerle vergi kaçırıldığını tespit ettik. Örneğin, 35 bin YTL'lik otomobilin fiyatı 32 bin YTL'ye düşürülüyor. Örneğin otomobil için bankadan 32 bin YTL kredi çeken alıcıya, 32 bin YTL yerine anlaşmalı olarak 27 bin YTL'lik fatura kesiliyor. Bu sayede mükellef ÖTV, KDV ve Gelir Vergisinde kendisine haksız kazanç sağlıyor. Bu yöntemle yapılan otomobil satışlarındaki vergi kaybının ciddi oranda olduğunu düşünüyoruz.?

Şenal, 70'i aşkın sektörle ilgili araştırma ve inceleme yaptıklarını, yeni yılda tüm sektörlere yönelik denetimlerinin artacağını dile getirdi.

İNŞAAT VE DERSHANECİLİK SEKTÖRÜ MERCEK ALTINA ALINACAK

Mükelleflere yönelik 2007 yılında yapılacak denetimlerde bazı sektörlere daha ciddi eğileceklerini vurgulayan Şenal, yapılan ihbarlar doğrultusunda ciddi vergi kaybının yaşandığı inşaat ve dershanecilik sektörünü mercek altına alacaklarını belirtti.

Şenal, inşaat sektöründe belgesiz ham madde alımı ve satışlarda ?ucuz bildirim? yapıldığına yönelik tespitlerinin bulunduğuna işaret ederek, ?Bazı firmaların özellikle ham madde alımlarında belge alamadıkları için gayrimenkul satışlarını satış fiyatının çok altında gösterdikleri yönünde bilgilerimiz var. Dershanelerde de öğrencilere belge verilmediği veya alınan ücretin altında belge verildiği yönünde şikayetler var? diye konuştu.

Anadolu ve Arabayatağı mahallelerinde bin 300 işletmeye yönelik denetim yaptıklarını, bunların 162'sinin kayıt dışı olduğunun tespit edildiğini vurgulayan Şenal, kayıt dışına yönelik denetimlerinin 2007 yılında da artarak devam edeceğini anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber