Kemal Abi'den ilköğretim çağındaki 11 milyon öğrenciye mektup

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 01 Ocak 2007 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kayıtdışıyla mücadele için vergi bilincini çocuk yaşta aşılamayı planlayan Maliye, ilköğretim çağındaki 11 milyon öğrenciye mektup gönderip ?Anne ve babalarınızı fiş almaları konusunda uyarın? diyecek

Maliye Bakanlığı, vergi bilinci için ilk öğretim çağındaki çocukları hedef aldı. Vergi daireleri, ilk öğretim okullarında okuyan 10 milyon 500 bin öğrenciye mektup gönderip vergiyi tanıtacak. Amaç, hem çocuklarda küçük yaşta vergi bilincini oluşturmak hem çocuklar aracılığıyla alışveriş yapan anne ve babaları fiş ve fatura konusunda denetlemek.

YAŞ GRUBUNA GÖRE

2007'de kutlanacak vergi haftasına hazırlık yapan Gelir İdaresi Başkanlığı, bu yıl çocuklara yönelik de sürpriz bir proje hazırladı. İlk kez Konya Vergi Dairesi'nin uyguladığı mektup projesi, tüm Türkiye genelindeki vergi daireleri aracılığıyla tüm illerde uygulanacak. Vergi haftasının başladığı günlerde okuma yazma bilen tüm çocuklar, posta kutularında kendi adlarına gönderilmiş mektupla karşılaşacak. Mektupların içeriği, 1 ila 4'üncü sınıfa giden çocuklarla, 5-8'inci sınıf çocukları için ayrı kurgulandı. Çizgi film çağı kabul edilen birinci gurup çocukların mektupları çizgi film kahramanlarıyla süslenirken, ikinci gruptaki çocukların mektuplarına gülen çocuk, mutlu aile fotoğrafları işlenecek.

ÖDÜL DE VAR

Maliye, mektupları sadece göndermekle kalmayacak, aynı zamanda çocuklardan karşı mektup göndermeleri de istenecek. Bu sayede Maliye çocuklar için bir anlamda ?mektup arkadaşı? olacak. Mektuplarında vergi ile ilgili duygularını en iyi anlatan çocuklara bilgisayar, bisiklet, kitap, play-station gibi ödüller verilecek. Maliye, çocuklara göndereceği mektuplarla iki ayrı hedef belirledi. Önce, verginin ne olduğu anlatılarak verginin gerekliliği vurgulanacak. ?Sevgili Çocuklar? diye başlayan mektupta bu mesaj, ?Devletimizin görevlerini yerine getirebilmesi için vergi toplamasına ihtiyacı vardır. Çünkü vergi devletimizin tek gelir kaynağıdır. Vergi verilmezse, okullar, kütüphaneler, spor ve oyun alanları yapılamayacağı gibi fakirlere ve kimsesizlere bakan da olmaz. Vergi verilmezse öğretmenlerimiz de dahil olmak üzere, devletimiz çalışanlarına maaşlarını ödeyemez? ifadeleriyle verilecek.

ANNE FİŞİNİ AL

Maliye'nin ikinci hedefi ise çocukları gönüllü vergi denetmeni yapmak. Mektupta bu hedefe yönelik ifadeler ise, ?Sizlerin aldığınız mallar ile anne ve babanızın yaptığı alışverişler karşılığında alınan satış fişleri ve faturalar vergi ödenmesini sağlar. Para harcanan hemen her yerde sizlerin, anne ve babalarınızın satış fişi veya fatura almamaları, devletimize vergi ödenmemesi anlamına gelir. Devletimiz vergi toplayamazsa görevlerini layıkıyla yerine getiremez. Harcamalarında satış fişi veya fatura almayan büyüklerinizi uyarmak sizlerin de görevidir. Ülkemizin daha güzel bir geleceğe sahip olması için sizlerin katkılarını bekliyoruz? şeklinde yer aldı.

10 YIL SONRA ONLAR DA MÜKELLEF

Mektup projesini ilk kez uygulayarak Maliye'ye örnek olan Konya Vergi Dairesi Başkanı Harun Kaynak, şunları söyledi: ?Vergi bilincinin küçük yaşta oluşması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için de çocukları hedefledik. Konya'daki ilk öğretim çağındaki 120 bin çocuğun bizzat kendi isimlerine mektup gönderdik. Amacımız mektubu anne babalarına değil, kendilerine okutmaktı. Mektubu sevimli hale getirmek için çizgi film kahramanlarıyla kenar süsleri yaptık. Böylece çocuklar çizgi film izledikçe hep bizi hatırlayacaklar. Mesajımızı tam iletebilmek için mektup metnini öğretmenlere de okutup öyle oluşturduk. Sonunda büyük bir ilgiyle karşılaştık. Çocuklar bize mektup yazıp düşüncelerini anlattılar. Onlara hediyeler verdik. Bugün mektup gönderdiğimiz çocuklar 10-15 yıl sonra vergi mükellefi olacak. O gün işimiz daha kolaylaşacak.?

DESTEKLEDİK GELİŞTİRİYORUZ

Konya'nın yaptığı projeyi tüm Türkiye'ye yaygınlaştıracaklarını belirten Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu da, önümüzdeki şubat ayının son haftasında yapılacak vergi haftası etkinliklerinde tüm vatandaşlar gibi çocuklara yönelik de çeşitli sürprizler yapacaklarını söyledi. Arıoğlu, ?Vergi bilinci, vatandaşlık sorumluluğu ancak çocukluk çağında oluşturulabilecek bir şey. Mektubu geliştirip tüm vergi dairelerimiz aracılığıyla çocuklarımıza ulaştıracağız. Büyüklere yönelik de vergi bilincini geliştirmek için reklamlarla sevilen dizi filmlerinden daha etkin yararlanacağız. Ayrıca, büyük şehirlerde bilboardlara ağırlık verip, işyerlerinin giriş kapısına da vergiyle ilgili stickerler yapıştıracağız? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber