YÖK'ten sağlık çalışanlarını sevindiren karar

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Ocak 2007 08:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Sağlık İdaresi Yüksekokulu'nun sağlıkla ilgili üst öğrenim olmadığı yolundaki 1993 ve 2006 yıllarında aldığı iki kararı iptal ederek, bu okulu bitirenlerin "Sağlık Bilimleri Lisansiyeri ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri" sınıfında sayılmasını kararlaştırdı.

Karar uygulandığında Sağlık İdaresi mezunu çalışanlar 'sağlık hizmetleri' sınıfında sayılacak ve sağlıkla ilgili üst öğrenim bitirenlerin yararlandığı ek gösterge ve özel hizmet tazminatlarından faydalanacak.

Edinilen bilgiye göre, YÖK Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı'na yazdığı yazıyla Sağlık İdaresi Yüksek Okulu mezunlarının Sağlık Bilimleri Lisansiyeri ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri sınıfında sayılmalarının uygun olmayacağına karar verdiğini bildirmişti.

Sağlık Bakanlığı YÖK'ün bu kararını resmi yazıyla taşra teşkilatlarına duyurdu. Bakanlığın bu duyurusundan önce Türk Sağlık-Sen'in hukuki desteğiyle açılan bireysel davalar sonucu bu okulu bitirenler sağlıkla ilgili üst öğrenim bitirmiş sayılıyordu. Fakat bu duyurudan sonra Sağlık Bakanlığı, dava açarak kazananlar da dahil olmak üzere tüm mezunlar için sağlıkla ilgili üst öğrenim haklarını geri aldı.

Bu süreçten sonra, bireysel bir başvuruyu değerlendiren Ankara 3. İdare Mahkemesi, Sağlık İdaresi Yüksekokulunun sağlıkla ilgili bir üst öğrenim olduğu yönünde karar verdi.

Son toplantısında konuyu görüşen YÖK Başkanlığı, Ankara İdare Mahkemesi'nin son kararı doğrultusunda Sağlık İdaresi Yüksekokulu'nun sağlıkla ilgili üst öğrenim olmadığı yolundaki 1993 ve 2006 yıllarında aldığı iki kararı iptal ederek, bu okulu bitirenlerin Sağlık Bilimleri Lisansiyeri ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri sınıfında sayılmasını kararlaştırdı.

YÖK'ün bu kararı Sağlık Bakanlığı'na henüz iletilmediği için, Sağlık İdaresi mezunlarının YÖK'ün kararını gerekçe göstererek kurumlarına başvuru yapması gerekiyor. Ancak, tüm mezunların konuyla ilgili ayrı ayrı başvuru yapmasının ve zaman kaybının önlenmesi için Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi, kararı Sağlık Bakanlığına yazılı olarak iletti.

Söz konusu yazıda şu ifadelere yer verildi:

"Bilindiği gibi, YÖK Başkanlığının Bakanlığınıza gönderdiği 8.06.2006 tarih ve 1780-12256 sayılı yazı ile, Sağlık İdaresi Yüksek okulu mezunlarının Sağlık Bilimleri Lisansiyeri ile Sağlık Hizmetleri veya Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfında sayılmalarının uygun olmayacağına karar verildiği bildirilmiştir. Söz konusu yazı üzerine Genel Müdürlüğünüzce İl teşkilatlarınıza gönderilen 18.09.2006 tarih ve 162406 sayılı genelge ile YÖK Genel Kurulunun kararı doğrultusunda işlem yapılması istenmiştir.

Ancak, Ankara 2. İdare Mahkemesinin söz konusu yüksekokul mezunları hakkında verdiği olumlu karar çerçevesinde YÖK Genel Kurulu 22.12.2006 tarihinde yaptığı toplantıda konuyu tekrar görüşerek, Sağlık İdaresi Yüksekokulu mezunlarının Sağlık Bilimleri Lisansiyeri ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri sınıfında sayılmalarına karar vermiştir.

Bu itibarla, ekte sunulan YÖK kararı doğrultusunda söz konusu okul mezunlarının bireysel başvuru yapmaları beklenmeksizin özel hizmet tazminatları ve diğer yan ödemeleri yüksekokul düzeyinde ödenmesi hususunda Bakanlığınıza bağlı kurum ve kuruluşların bilgilendirilmesini önemle arz/rica ederiz."

Türk Sağlık-Sen'in bakanlığa gönderdiği yazıda, YÖK'ün kararının taşra teşkilatlarına bildirilmesi, ve okul mezunlarının bireysel başvuru yapmaları beklenmeksizin, sağlıkla ilgili bir üst öğrenim bitirmiş sayılması istendi.

Karar uygulandığında Sağlık İdaresi mezunu çalışanlar 'sağlık hizmetleri' sınıfında sayılacak ve sağlıkla ilgili üst öğrenim bitirenlerin yararlandığı ek gösterge ve özel hizmet tazminatlarından faydalanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber