Bankalar yıllık kredi kartı ücretinde ölçüyü kaçırdı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Ocak 2007 13:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankaların kredi kartı kullanıcılarından talep ettikleri "yıllık kart bedeli" uygulaması tüketiciler tarafından tepkiyle karşılanıyor. Müşterilerinden 15 ile 30 YTL arasında değişen ücretler talep eden bankalar bu yolla tek seferde 500 milyon dolara yakın gelir elde ediyor.

Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz, 2003'ten önce alınan kartlardan ücret talep edilemeyeceğini, ancak bazı bankaların uygulamaya devam ettiğini söyledi.

Böylece kredi kartı pazarında lider konumda olan Yapı Kredi, Garanti, İş Bankası, Akbank ve Finansbank gibi bankalar ciddi kazançlar sağlıyor. Uygulamaya karşı gösterilen itirazlar üzerine bankalar da tepkinin boyutu ve müşterinin kalitesine bakarak farklı uygulamalar sergiliyor. Bazı bankalar aşırı tepki gösterip kartını iptal ettirmek isteyen müşterilerinden bu parayı tahsil etmekten vazgeçiyor. Bazıları ise müşterilerinin haberi olmadan onların birikmiş alışveriş puanlarından bu parayı tahsil ediyor. Bu durumu çifte standart ve adamına göre muamele olarak değerlendiren tüketici dernekleri ise kart bedeli ücretinin tamamen kaldırılması gerektiğini ifade ediyor.

Tüketiciler Derneği Başkanı Engin Başaran yıllık kart bedeli uygulamasının hukuksuz ve tüketici ahlakıyla bağdaşmayan bir uygulama olduğunu belirterek uygulamaya son verilmesi çağrısında bulunuyor. Tüketicilerin, bu tür talepleri kaymakamlıklar bünyesinde faaliyet gösteren tüketici hakem heyetlerine şikâyet etmesini isteyen Başaran, bankaların bu yolla gelen başvurular karşısında geri adım attıklarına dikkat çekiyor. Bankaların sebepsiz zenginleşmesine neden olan bu uygulamanın özellikle kredi kartı pazarında lider konumda olan bankalara büyük bir avantaj sağladığına dikkat çeken Başaran, bunun bankalar arasındaki rekabeti de olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz ise 2003 yılından önce alınmış kredi kartlarından böyle bir ücretin talep edilemeyeceğini, bu konuda ısrar eden bankaların da kanuna aykırı davrandığını açıklıyor. Deniz, 2003 yılından sonra kredi kartı alan banka müşterilerinin de 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu'ndaki "haksız sözleşmeler" bölümünden yararlanarak paralarını geri alabileceklerini ifade ediyor. Tüketicileri bu konuda sessiz kalmamaya ve haklarını hakem heyetlerinde aramaya davet eden Deniz, sorunun ancak bu yolla çözülebileceğini ifade ediyor.

31 milyon kart kullanıcısı var

Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre halen ülkemizde 31,3 milyon kredi kartı kullanıcısı bulunuyor. Bunların her birisinden yaklaşık 15 dolarlık bir katkı payı alındığında bankaların tek seferde tüketicilerden topladığı paraların miktarı 469,5 milyon dolara ulaşıyor. Bu uygulama, cüzdanında birden fazla kredi kartı taşıyan tüketiciler açısından ciddi mali külfetleri de beraberinde getiriyor. Bankaların 'gold'dan 'klasik'e, taksitliden 'platin'e kadar uzanan 100'e yakın farklı kredi kartı bulunuyor. Bu değişikliğe paralel olarak bankaların talep ettikleri yıllık kart bedelleri de karta göre değişiyor. Klasik kartlar için talep edilen yıllık kart bedelleri genellikle 15 ile 35 YTL arasında değişirken, yüksek limitli "gold", "platin" gibi kartlarda ise yıllık kart bedelleri 100 YTL'ye kadar çıkıyor.

HANGİ BANKA NE KADAR KART ÜCRETİ ALIYOR? (YTL)

Yapı Kredi : 35

Garanti Bankası: 25

İş Bankası: 25

Akbank: 25

Finansbank: 25

Vakıfbank -

HSBC: 25

Denizbank: 25

Halkbank -

Ziraat Bankası -

Fortisbank: 25

Citibank: 30

Oyakbank: 25

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber