Veto gerginliği

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 04 Ocak 2007 09:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Cumhurbaşkanı Sezer'in, TRT'ye genel müdür atamasını 3 kez veto etmesi Hükümet'i gerdi... Hükümet, 4 önemli atamayı, nisandan sonra yapma kararı aldı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer"in, TRT'ye genel müdür atamasını bir kez daha veto etmesi, 2007 yılında yapılacak atamalar nedeniyle Hükümeti gerdi. Cumhurbaşkanı Sezer ilk olarak Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şahin'in TRT Genel Müdürü olarak atanmasına ilişkin kararnameyi veto etti. İbrahim Şahin'i iki kez Sezer'e kabul ettiremeyen hükümet, bu kez Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Ruhi Özbilgiç" in ismini Köşk'e sundu. Bu isim de veto yiyince son olarak, halen Anadolu Ajansı Genel müdürlüğü yapan Hilmi Bengi'nin atama kararnameleri Köşk'e gönderildi. Bengi de veto yiyen isimler arasına katılınca TRT, 2006 yılını genel müdürsüz geçirmiş oldu.

4 ÖNEMLİ ATAMA BEKLİYOR

TRT için Köşk'ün onayına sunulan 3 isimle ilgili atama kararnamelerini geri gönderen Cumhurbaşkanı Sezer'in bu tutumu, yeni atamalar için Hükümet'in bekleme kararı almasına neden oldu. Görev süresi dolan Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı ile Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı atamalarında da veto olabileceğini düşünen Hükümet'in, Sezer'in nisan sonunda görevi bırakmasına kadar asaleten atama yapmama kararı aldığı öğrenildi.

2006 YILI, VETO YILI OLDU

Hükümet'le yıldızı bir türlü barışmayan Cumhurbaşkanı Sezer 2006 yılını adeta veto yılı olarak geçirdi. Sezer geçtiğimiz yıl içerisinde 12 önemli kanunu veto ederken, Sosyal Güvenlik Reformu'nu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. Yine geçtiğimiz yıl atamalara ilişkin 6 Bakanlar Kurulu Kararı Köşk'ten dönerken, 81 müşterek kararname de Sezer engeline takılmıştı.

ONAYLANANLAR

Sezer, milletvekili seçilme yaşını 25'e indiren "Milletvekili Seçimi Kanununda Değişiklik Yapan Kanunu", milletvekili genel seçiminin 4 Kasım 2007'de yapılmasına ilişkin "Seçim Kanunu Değişikliği"ni ve yabancıların mülk edinmelerine ilişkin esasları düzenleyen "5444 sayılı Tapu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu" onayladı. Veto engeline takılan Hükümet, 350 atamayı vekaleten gerçekleştirmek zorunda kaldı. n Ali OBUZ

SEZER'iN VETO ETTiĞi KANUNLARDAN BAZILARI

l15 yeni üniversite yasası.

Bazı Kamu Alacaklarının Tahsil ve Terkinine İlişkin Kanun.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun. (Erbakan'a evde ceza).

Vakıflar Kanunu.

Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu.

Özel Öğretim Kurumları Kanunu.

Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İınfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun.

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu (2. kez geldiğinde Anayasa Mahkemesi'ne dava açtı)

Terörle Mücadele Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 5 ve 6. maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gitti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber