CHP'nin HSYK ısrarı

Partisi adına mini anayasa paketi çalışmalarına katılan Tezcan, HSYK maddesinde uzlaşmaya varılmama nedeninin yüksek yargı üyelerinin seçimi noktasında olduğunu belirtti

Kaynak : Milli Gazete
Haber Giriş : 03 Ekim 2016 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP'nin HSYK ısrarı

MERİÇ TAFOLAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, mini Anayasa paketi görüşmelerine ilişkin milletvekillerine gönderdiği bilgi notunda, "AKP, HSYK konusunda Meclis üye seçerken nitelikli çoğunluk (üçte iki) sağlanamazsa, en sonunda üye tamsayısının salt çoğunluğuyla seçilmesini önermiştir. Nitelikli çoğunluktan vazgeçmek yargıyı doğrudan siyasallaştıracağından, bu talebi kabul etmedik. Uyuşmazlığın esası, yüksek yargı üyelerinin seçimi noktasında çıktı. Bu nedenle HSYK konusunda anlaşma sağlanamadı" değerlendirmesinde bulundu.

Tezcan iki sayfalık bir bilgi notunda çalışmaların 23 Eylül'de tamamlandığını, 7 maddede uzlaşma sağlandığını, Jandarma Genel Komutanı'nın MGK'dan çıkarıldığını, disiplin mahkemeleri ve savaş halinde kurulacak askeri mahkemeler hariç; askeri mahkemeler ile Askeri Yargıtay ve AYİM'in kaldırıldığını ifade etti.

'Merhem olmayacak'

HSYK üzerinde anlaşma sağlanamadığına dikkati çeken Tezcan, şunları kaydetti: "Yargının en önemli sorunu HSYK'dır. İlk derece hakim ve savcıların Kurul'a üye seçmesinin, hem hakim ve savcıları siyasal kamplara ayırdığı hem de hükümetin Kurul'a müdahalesinin yolunu açarak Kurul'u siyasallaştırdığı konusunda yoğun şikayetler bulunmaktadır. HSYK'nın yapısını ele almayan bir anayasa paketi, eksik bir paket olacak ve yaraya merhem olmayacaktır. Bu nokta, çalışma sırasında ısrarla vurgulandı... AKP, HSYK konusunda Meclis üye seçerken nitelikli çoğunluk sağlanamazsa, en sonunda üye tamsayısının salt çoğunluğuyla seçilmesini önermiştir. Nitelikli çoğunluktan vazgeçmek yargıyı doğrudan siyasallaştıracağından, bu talebi kabul etmedik. Uyuşmazlığın esası, yüksek yargı üyelerinin seçimi noktasında çıktı. Bu nedenle HSYK konusunda anlaşma sağlanamadı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber