TÜİK bizi gözetliyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 05 Ocak 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarihinde ilk kez vatandaşın özel hayatını izledi. 15 yaşın üstündeki her yaş ve meslek grubundan binlerce vatandaşı bir yıl boyunca dakika dakika, gün gün yakın takibe alan TÜİK, Türk insanının hayatını nasıl geçirdiğini en ince ayrıntısına kadar belirledi.

Araştırma sonuçları bu yıl açıklanacak. Araştırma bilinmeyen birçok yönümüzü ortaya çıkaracak. "Zaman kullanım araştırması" adının verildiği çalışma, Birleşmiş Milletler'in zaman kitabından esinlenerek hazırlandı. Araştırmanın amacı, insanların bir saatini, bir gününü, bir ayını ve sonuçta da bir yılını nasıl geçirdiğini belirlemek. İnsanlar bir gün boyunca zamanının ne kadarını yemek yiyerek, televizyon izleyerek, çocuk bakarak, işte çalışarak ya da uyuyarak geçiriyor? Özel hayatının ne kadarını para kazanmak için kullanıyor? Bu soruların yanıtı araştırmanın içerisinde olacak.

15 DAKİKADA BİR

Toplumun çeşitli kesimlerinden, tüm vatandaşları yansıtabilecek şekilde tam 5 bin 700 kişi belirlendi. Bu kişilere her 15'er dakikada bir neler yaptıkları soruldu. Hayatın tüm kesitlerinin doğru yansıtılması için hafta içi ve hafta sonu ayrı ayrı rapor edildi. TÜİK bu çalışma için bir kişiyi adım adım takip etmek yerine, çok sayıda kişinin sadece birer gününü izledi. İzleme de gönüllülük esasına göre yapıldı. Araştırmaya ilişkin bilgi veren TÜİK Başkanı Ömer Demir, 2007 yılının en çarpıcı çalışmalarından biri olacağını ifade ettiği araştırmayla halkın yaşamının tüm yönleriyle gün yüzüne çıkacağını belirterek şöyle konuştu: "Bu çalışmayla bir anlamda hayatımızın kayıt dışı bölümleri de ortaya çıkacak. Gelir getirici bir şey yaptı ama ücret almadı, birine yardım etti ama ücret almadı. Bunlar kayıt dışı çalışmanın boyutunu da ortaya koyabilecek."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber