SSK ve Bağ-Kur emeklisinden 'enflasyon farkı' tepkisi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Ocak 2007 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yılın ikinci 6 aylık döneminde işçi ve Bağ-Kur emeklilerine enflasyon farkı olarak yüzde 1.5 oranında zam yapılacak. Söz konusu zam, işçi emeklisi için 476.86 YTL olan taban aylığının 7.36 YTL artması anlamına gelecek. Bunun üzerine yüzde 5'lik 2007 zammı eklendiğinde taban aylığı 508.20 YTL'ye, vergi iadesi tutarları da eklendiğinde 528.53 YTL'ye çıkacak.

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Genel Başkanı Kazım Ergün, 2006'nın ilk 6 ayı için işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 3 maaş artışı yapıldığını, ancak enflasyonun söz konusu dönemde yüzde 4.88 olarak gerçekleştiğini anımsattı.

İkinci 6 ay için de emeklilere yüzde 3 oranında zam yapıldığını, ancak bu kez de enflasyonun yüzde 4.56 olarak hesaplandığını kaydeden Ergün, "Yani her iki 6 aylık dönemde de emeklilerimizin zamları enflasyon altında kalmış oldu" dedi.

Hükümetin enflasyon farkının karşılanması girişimini olumlu bulduklarını ancak sadece ikinci 6 aylık dönemi kapsayacağı için kayıpları karşılamaya yetmediğini ifade eden Ergün, şu değerlendirmede bulundu:

"Yapılan tüm bu artışlar, öncelikle 2006 yılının ilk altı ayında yaşanan yüzde 1.88 oranındaki enflasyon kaybımız karşılanmadığı için yetersiz kalmıştır. Oysa memur emeklilerinin enflasyon kaybı, 2006'nın her iki 6 aylık döneminde de karşılanmaktadır. Bu ayrımcılık bizleri derinden üzmektedir."

Ergün, emekli aylıklarının hem enflasyonun hem de 615 YTL'lik açlık sınırının altında kaldığını kaydetti.

'TÜİK'in rakamlarına inanamıyoruz'

TİED Başkanı Kazım Ergün, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon rakamlarını inandırıcı bulmadıklarını belirtti. Daha önce enflasyon sepetinde kira tutarlarının etki oranının azaltıldığını anımsatan Ergün şöyle devam etti:

"Bu kez de mevcut kira rakamlarının bile neredeyse düşürülmüş olduğunu gördük. Bütün Türkiye'de 2006 Aralık ayında ev sahipleri hiç kiraya ev vermemişler gibi bir sonuçla karşılaştık. Aralıkta kira enflasyonunun yüzde 0.71 oranında tespit edilmesi büyük çoğunluğu kira oturan emeklilerimize inandırıcı gelmemektedir. Bırakın kışlık giyim harcamalarını, bayram ve yılbaşı harcamaları bile dikkate alınmamış gibi ayakkabı başta olmak üzere giyim malzemelerinde eksi enflasyon yaşanması şaşırtıcı!"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber