Büyüme ile cari açık arasında tutarsızlık var

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, partisinin MYK toplantısına sunduğu ekonomi raporunda, "4 Ekim itibarıyla TL/dolar paritesi 3.0650 düzeyine ulaşmıştı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Ekim 2016 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Büyüme ile cari açık arasında tutarsızlık var

MERİÇ TAFOLAR

TL, son iki günde kendisine benzer para birimlerine kıyasla dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi oldu" ifadesini kullandı. Raporda, bu kaybın üç temel unsurunun "OHAL'in uzatılması, faiz indirimine devam ısrarı ve petrol fiyatlarındaki artış olasılığı" olduğu ifade edildi. Raporda, şunlar kaydedildi:

REVİZYON: 2016 büyümesinin yüzde 3.2 olarak revize edilmiş olması genelde OVP tahminlerinin çok altında gerçekleşen büyüme oranları gözönüne alındığında reel ekonomideki sıkıntıların düzeyini yansıtıyor. 2017'de ise büyümenin yüzde 4.4 olacağı öngörüsü sunuluyor. İlk değerlendirmelerde büyüme ve cari açık beklentisi arasında tutarsızlık göze çarpıyor.

BÜYÜME YAVAŞLAYACAK: Uluslararası kuruluşların Türkiye ekonomisine dair değerlendirmeleri büyümenin yavaşlayacağı vurgusu içeriyor. IMF, büyüme beklentisini yüzde 3.3'e düşürdü. Fitch 2016'da yüzde 3 olacağını, 2018'de yüzde 3.5'a ulaşacağını tahmin ediyor.

PİYASALARDA OYNAKLIK: Türkiye'nin finansal piyasalarında oynaklık sürüyor. Henüz takvimlenmiş bir not değerlendirmesi olmamasına rağmen piyasalarda Fitch'in de not düşürebileceği tartışmaları bu oynaklığın artmasına katkıda bulunuyor. Fitch'in not düşürmesinin bankacılık sisteminde etkileri olacağı ifade ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber