Meclis'teki 10 vekilden 7'si silah taşıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 06 Ocak 2007 15:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite öğrencisi Adem Doğan'ın Taksim'deki yılbaşı kutlamaları sırasında maganda kurşunuyla hayatını kaybetmesi, toplumdaki silah merakını yeniden gündeme getirdi.

Türk halkının silah sevgisi, Meclis'e gönderdiği vekillerine de yansıyor. Meclis'teki her 10 milletvekillinden 7'sinin silah sahibi olduğu ortaya çıktı. TBMM'nin geçen yıl milletvekilleri arasında başlattığı silah bırakma kampanyasına ise sadece CHP Şanlıurfa Milletvekili Turan Tüysüz katıldı.

CHP Çanakkale Milletvekili İsmail Özay, 2005'te başlatılan silah bırakma kampanyasının sonucunu öğrenmek için Meclis Başkanlığı'na başvurdu. Ancak TBMM Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı adres olarak gösterdi. Özay da İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'ya, Meclis'te toplam kaç milletvekilinin silah sahibi olduğunu, ayrıca Meclis'in kampanyası çerçevesinde kaç vekilin silahını teslim ettiğini sordu. Bakanlığın verdiği cevap, seçilmişlerin vatandaşlara oranla silahı çok daha fazla tercih ettiğini gösterdi. TBMM'de bulunan 550 milletvekilinden 370'i, yani yüzde 70'i ruhsatlı silah taşıyor. Vatandaşlar arasında ise bu oran yüzde 10. İçişleri Bakanlığı, silahlı vekillerin isimlerini açıklamıyor. Bu oranı beklemeyen İsmail Özay, ülkede polis ve jandarmanın olduğunu hatırlatıyor. Özay, "Milletvekili güvenlik güçlerine güvenmezse, normal vatandaşa 'güvenlik güçlerine güven' diyemeyiz." uyarısını yapıyor. Silah bırakma kampanyasına destek veren tek milletvekili olan Turan Tüysüz ise daha önce silahıyla 'karı-koca' gibi olduğunu; ancak artık boşandığını söylüyor. Tüysüz, bazı milletvekillerinin 7-8 silahı olduğunu iddia ederken, ruhsatların hakimler tarafından verilmesini teklif ediyor.

Ankara Ticaret Odası'nın geçtiğimiz yıl hazırladığı raporda Türkiye'de toplam 7 milyon kişide silah bulunduğu belirtilmişti. Bu rakam 70 milyonluk nüfusa oranlandığında Türkiye'de her 10 kişiden birinde silah olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Umut Vakfı'nın raporunda da her yıl yaklaşık 3 bin kişi silahlar yüzünden hayatını kaybediyor. Toplumdaki silah tutkusu, devlet için de ciddi bir gelir kapısı aynı zamanda. Çünkü silah sahipleri her yıl yenilenen taşıma ruhsatı için bin YTL, bulundurma için de 250 YTL para ödüyor. Bu da yıllık yaklaşık 250 milyon yeni lira gelir anlamına geliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber