Yargıda seçim yılı

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 06 Ocak 2007 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Görev süreleri bu yıl dolacak olan Anayasa Mahkemesi Başkanı Tuğcu, Yargıtay Başkanı Arslan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Ok'un yerine yenileri seçilecek

CUMHURBAŞKANLIĞI ve genel seçimlerin yapılacağı 2007 yılında yüksek yargıda da seçim heyecanı yaşanacak. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nda görev değişimi yaşanacak.

2007, Türkiye için tam anlamıyla seçim yılı olacak. Yeni yıla Cumhurbaşkanlığı ve genel seçim tartışmaları arasında giren Türkiye, yıl ortasında yeni yüksek yargı başkanlarıyla da tanışacak. 2006 yılının sonunda Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili'ni belirleyen yüksek yargıda bu yıl seçimin ilk adresi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı olacak. Yargıtay Başsavcısı Nuri Ok'un görev süresi 21 Mayıs'ta dolacak. Yeni başsavcının atamasını ise Cumhurbaşkanı yapıyor.

Sezer atayacak

Ok'un görev süresi 21 Mayıs'ta dolacak. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresi de 16 Mayıs'ta sona erecek. Yargıtay Kanunu'na göre seçim, önceki başsavcının görev süresi dolmadan 1 ay önce başlıyor. Bu nedenle, yeni başsavcıyı belirlenen üç isim arasından Cumhurbaşkanı Sezer atayacak. Yeni başsavcı yaş haddinden emekli olmaması durumunda 2011 yılına kadar makamında oturacak.

Yüksek yargıda seçimin ikinci adresi ise Anayasa Mahkemesi olacak. Uzun süren seçim maratonunun ardından 25 Temmuz 2005'te başkan seçilen Tülay Tuğcu, 12 Haziran'da yaş haddinden emekliye ayrılacak. Yüksek Mahkeme'nin yeni başkanını belirleyecek seçimde koltuk için 2005 yılında aday olan Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, Üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Ahmet Akyalçın ve Mehmet Erten'in yeniden talip olması bekleniyor.

Yargıtay seçimi

Yargıtay Başkanlığı koltuğuna 2004'te oturan Osman Arslan da, 21 Aralık'ta görevini bırakacak. Yargıtay üyeleri, yeni başkanı seçmek için sandık başına gidecek. Osman Arslan'ın bir dönem ismi Cumhurbaşkanlığı için geçmişti. Buna karşın Arslan, görev süresini dolacağı 21 Aralık 2007'ye kadar Yargıtay'ın başında olacağını açıklamıştı.

Daire başkanları

Danıştay'da ise geçen yıl seçilen Başkan Sumru Çörtoğlu ve Başsavcı Tansel Çölaşan 2008'de emekli olacakları için başkanlık ve başsavcılık seçimi yapılmayacak. Yargıtay ve Danıştay'da görev süresi dolan daire başkanlarının yerlerine yeni başkanların seçilmesi için de üyeler sandık başına gidecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber