Sakız ekonomisi 1.2 milyarlık ciroya ulaştı

Cebimizdeki 10 kuruşluk bozuk paralarla aldığımız sakız, milyarlık bir ekonomi oluşturuyor. Türkiye'deki pazarı 2015'te 19 bin 400 ton tonajla 1.2 milyar liralık ciroya ulaştı. Üretim hacmindeki büyüklüğe dikkat çeken TESK Başkanı Palandöken, esnaf cirosunun yüzde 10'unun sakız satışından geldiğini söyledi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 09 Ekim 2016 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sakız ekonomisi 1.2 milyarlık ciroya ulaştı

Çoğumuzun cebindeki 10 kuruşluk bozuk paralarla aldığı sakız, milyar liralık bir ekonomiye işaret ediyor. Binlerce kişiye istihdam sağlanan piyasa perakende yatırımlarının da gözdesi. Türkiye sakız pazarı 2015 yılı itibariyle 19 bin 400 tonajla 1.2 milyar liralık ciroya ulaştı. Birçok gıda şirketinin ihracat listesinde ilk sıralarda yer alan ürün, yabancı yatırımcıyı da cezbediyor.

YILLIK 15 BİN TONLUK KAPASİTE

Sektör, Ortadoğu pazarı başta olmak üzere yakın coğrafyaları da radarına aldı. Bunlardan biri de Yıldız Holding bünyesindeki Yıldız Sakız. Yıllık 15 bin ton üretim kapasitesine sahip holding, gerçekleştirdiği üretimle pazarda üçüncü sırada yer alıyor. Şirketin 2015 satışı içerisinde ihracatın payı ise yüzde 80 seviyelerine çıktı.

DÜNYA KALİTESİNDE SAKIZ ÜRETİMİ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye'de dünya ile yarışabileceğimiz sakızların üretilmeye başlandığını belirtti. Esnafın sattığı ürünler arasında önemli bir yer tuttuğuna vurgu yapan Palandöken, sakızın para üstü olarak alınıp verilen bir durumdan çıkarak çok daha profesyonel ve kurumsal hale geldiğine dikkat çekti. Üretim hacmi ve gelir olarak dünyada önemli bir yer tuttan sakızın satış rakamlarının daha da artacağını söyledi. Vatandaşın hemen her an rahatlıkla tüketebildiği biri olan ürünün esnaf için de önemli bir gelir kaynağı olduğuna dikkat çekti.

CİRONUN YÜZDE 10'U BÜFELERDEN GELİYOR

"Vatandaşın talebi oldukça yüksek. Bizim cirolarımızın yüzde 10'u bakkalda, markette yapılan satışla gerçekleştiriyor" diyen Palandöken, günlük hayatımızda çok da fark etmediğimiz bir ürün olarak sakızın tahmin edilenden daha büyük bir yatırım ve satış hacmine sahip olduğunu anlattı.

YABANCI YATIRIM İÇİN CAZİP

Perfetti Van Melle Türkiye ise 2015'i 733 milyon lira ciroyla kapatarak, gelirini bir önceki yıla göre yüzde 11 artırdı. 60'dan fazla ülkeye ihracat yapan şirketin ülkemizdeki 2015 cirosunun 419.4 milyon TL'si ihracat, 314.3 milyon TL'si iç piyasa satışından geldi.

Mesude Demirhan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber