TESEV, ?Bilgi Edinme Hakkı'nı test etmek için dilekçe verecek

Haber Giriş : 23 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (TESEV) bünyesinde bir araya gelen bir grup gönüllü, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne uyum sürecini yakından izleyerek sonuçları kamuoyuna açıklamak için harekete geçti.

Kendilerine Demokratik Değişim Grubu adını veren gönüllüler, 24 Nisan'dan itibaren yürürlüğe girecek ?Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun uygulamasını izleyecek. Türkiye'nin farklı noktalarından yasanın verdiği haklar doğrultusunda devlet birimlerinden bilgi istenecek. Uygulamadaki durum tespit edilerek bir raporla kamuoyuna açıklanacak.

Grubun sözcüsü avukat Cem Sofuoğlu, yapacakları faaliyeti, ?Devletin çeşitli kurumlarına dilekçeler vererek bilgi isteyeceğiz. Mesela ben Türkiye'deki kadastrolu arazilerin ne kadar alanı kapsadığı konusunda bilgi isteyeceğim.? şeklinde özetledi. Gönüllüler, Avrupa Birliği sürecindeki önemli yasalardan cemaat vakıfları ile ilgili gelişmeleri de yakından izliyor. Grup üyelerinden sosyolog Nurhayat Kızılkan, 15 Mayıs'ta konuyla ilgili geniş kapsamlı bir sempozyum düzenleyeceklerini söyledi. Kızılkan, ?Bu kanunda iki kez değişiklik yapıldı; ancak halen şikayetler sürüyor. Biz uygulamadaki sorunları tartışacağız.? dedi. Demokratik Değişim Gönüllüleri'nin ilgilendiği konu başlıklarından birisi de, Anayasa'nın egemenlik haklarını düzenleyen 90. maddesinde yapılması planlanan değişiklik. Avukat Abdürrahim Erol, bu madde üzerinde Prof. Dr. Ergun Özbudun ve Prof. Dr. Süheyl Batum'un öncülüğünde hazırlanacak alternatif bir metin üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Teklif TESEV aracılığı ile hükümete iletilecek.

Anadolu, AB'yi istiyor; ama bilmiyor!

Demokratik Değişim Gönüllüleri'nin en iddialı projesi, ?Avrupa Yolunda İl İl Türkiye' konulu çalışma. Anadolu'da AB'yi anlatmak ve Türkiye'nin tam üyelik sürecine katkıda bulunmayı hedefleyen gönüllüler, 12 ilde konferanslarla AB konusunda vatandaşları bilgilendiriyor. Bu amaçla Bahçeşehir Üniversitesi ile protokol imzalayan gönüllüler, üniversiteler, barolar ve meslek odaları ile işbirliği yapıyor. Bandırma ile başlayan proje, Çanakkale, Batman, Mardin, Bolu ve Giresun ile devam ediyor. Anadolu'da halkın AB'ye bakışını özetleyen gönüllülerden Gülnur İlalgil, bazı itirazlara rağmen insanların değişim ve reform sürecinden memnun olduklarını belirtiyor. İlalgil, ?İnsanlar AB'ye taraftar; ama şüpheler, karamsarlık var.? diyor. Gönüllüler grubunda Özdil İyigün, Hamdi Yüksel, Ozan Kaymatlı, Özlem Zıngıl, Nesrin Şahin, Çiğdem Kiriş, İlyas Emin, Berna Hautoga ve Müslih Türköz de görev yapıyor.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber