'Otomobil de 'Yerli malı' haftası

Geçtiğimiz haftaya, Türkiye'de üretimi yapılan üç yerli modelin tanıtılıp satışa sunulması damgasını vurdu.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 10 Ekim 2016 08:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
'Otomobil de 'Yerli malı' haftası

Levent Köprülü - Otokolik

1 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirilen Fiat Egea ailesinin Station Wagon versiyonunu, OYAK Renault'nun üretimine başladığı yeni nesil Megane Sedan izledi. Üçüncü yerli ise uzun zamandır beklenen Honda'nın yeni nesil Civic Sedan modeli oldu...

Station pazarını büyütmeye geldi

Tofaş tarafından geliştirilip üretilen Fiat Egea ailesinin Station Wagon versiyonu, 66 bin 900 TL'den başlayan fiyatlarla satışa çıkıyor.

Türkiye'de üretilen orta sınıftaki tek yerli station wagon olan Egea SW'nin, Avrupa'da ve Türkiye'de kompakt station wagon pazarını büyüteceğine inandıklarını belirten Fiat İş Birimi Direktörü Altan Aytaç, "Bu modelle özellikle Türkiye'deki kompakt station wagon pazarını iki katına çıkarmayı hedefliyoruz" dedi. Aracın kolay erişilebilir ve fonksiyonel olduğunu söyleyen Aytaç, "Egea SW, sınıfında ilk kez Adaptif Hız Sabitleme Sistemi ve Otomatik Acil Durum Freni sistemlerini standart sunarak güvenlikte iddialı olacak" diye konuştu.

Dizel-otomatik

İlk etapta sadece manuel şanzımanlı olarak 1.4 lt T-Jet (120 HP) benzinli ve 1.6 lt (120 HP) dizel motor seçenekleriyle satışına başlanan Egea SW'nin, ekim ayının sonuna doğru otomatik vitesli 1.6 lt (110 HP) benzinli ve 1.6 lt (120 HP) dizel motorlu versiyonları da olacak.

Egea SW, sınıfının en uzun arka diz mesafesine ve 550 litreye ulaşan bagaj hacmiyle ön plana çıkıyor. Bagaj bölmesi, pratik bir şekilde farklı şekillerde yüklenebilirken, "Urban Plus" ve "Lounge Plus" adı verilen iki zengin donanım paketiyle satılacak.

Ve Civic Sedan nihayet satışta

Türkiye'de üretimine başlanan yeni nesil Honda Civic Sedan'ın fiyatları belli oldu. İlk etapta sadece 1.6 lt (125 HP) benzinli motor seçeneğiyle satışa sunulan Civic Sedan'da, aynı motorun LPG'li versiyonu (ECO) da var. İstenirse otomatik vitesle de satın alınabilen, "Premium", "Elegance" ve "Executive" donanım paketlerinin bulunduğu yeni Civic Sedan'ın fiyatları, 75 bin 740 TL'den başlıyor. Aracın daha sonra 1.5 lt turbo beslemeli (182 HP) benzinli ve daha ileriki bir zamanda da Türkiye için özel geliştirilen otomatik vitesli 1.6 lt (120 HP) dizel versiyonu satışa sunulacak.

Efsane Megane sedan döndü...

Renault'nun Türkiye'de ihracat hamlesinin önemli modeli olarak adını yazdıran ve ilk iki nesliyle önemli satış adetlerine de imza atan Megane Sedan, yeni nesliyle hem Bursa'ya hem de Türkiye pazarına geri döndü. Geçtiğimiz hafta tanıtımı yapılan yeni nesil Megane Sedan, bu hafta, 62 bin 600 TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş, "Türkiye'de efsaneleşen Megane Sedan, yeniden Türkiye pazarında yerini alıyor. Yenilenen farklı tasarımının yanı sıra bir üst sınıftan aldığı özellikleriyle ön plana çıkmaya hazırlanıyor. Yeni Megane Sedan, Renault'nun Türkiye binek Otomobil pazar liderliğine katkıda bulunacak" dedi. Tüm dünya için sadece Bursa'daki Oyak Renault tesislerinde üretilen ve yaklaşık 30 ülkede 2016 sonbaharında satışa sunulacak yeni, ilk olarak Türkiye pazarında satılıyor olacak.

Seçenekler geniş

Geniş iç mekanının yanı sıra 550 dm3'lük bagaj hacmiyle dikkati çeken Megane Sedan, Türkiye'de "Joy", "Touch" ve "Icon" olmak üzere üç donanım seçeneğiyle pazarda olacak. Bununla birlikte Megane Sedan'da 1.6 lt (115 BG) ve 1.2 lt turbo beslemeli (130 BG) benzinli, 1.5 lt (90 ve 110 BG) ile 1.6 lt (130 BG) dizel motor seçenekleri bulunacak. 1.2 benzinli ve 1.6 lt dizelde EDC otomatik vites seçenekleri mevcut.

Ford'tan yepyeni bir SUV

Ford'un büyük boyutlu SUV modeli olan "Edge", yenilenmiş haliyle Türkiye'de ilk kez satışa sunuldu. Güçlü tasarımı, geniş iç mekanı, açılabilir panoramik cam tavanıyla dikkati çeken yeni Edge, Türkiye'de 88 bin 650 dolardan başlayan tavsiye edilen anahtar teslim fiyatıyla satışa çıktı.

İç mekanda gürültüyü yok ederek sürüşe maksimum seviyede odaklanmayı sağlayan "Aktif Gürültü Kontrol Sistemi", "Sürüşe Duyarlı Direksiyon"un yanı sıra aracın önüne çıkabilecek insan ve büyük nesneleri algılayıp, tepki verilmediğinde otomatik fren yapan "Yaya Algılama Özellikli Çarpışma Önleme Yardımcısı" gibi teknolojilere sahip yeni Edge, Türkiye'de sadece çift turbolu 2.0 lt (210 PS) dizel motorla satılıyor. 6 ileri Powershift çift kavramalı otomatik şanzımanla eşleştirilen bu motor, fabrika verilerine göre 100 km'de ortalama 5.8 lt yakıt tüketiyor.

Akıllı 4x4 Çekiş (AWD) sistemine de sahip Edge, direksiyonla yönlenen "Dinamik LED" ön far teknolojisi, "Yansıma Önleyici Uzun Farlar", "Hava Yastıklı Arka Emniyet Kemerleri", "Trafik İşareti Algılama Sistemi", Geri Görüş Kamerası ve Otomatik Park Sistemi gibi donanımlara da sahip.

Otomotivin ihracatı eylülde yine gaz kesmedi

Türkiye'nin ihracatta lider sektörü olan otomotiv, yükşelişini sürdürüyor. Nitekim otomotiv ihracatı, 9 günlük Kurban Bayramı tatiline rağmen, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.7 artışla 1 milyar 942 milyon dolar oldu.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği'nin (OİB) verilerine göre, otomotiv endüstrisinin ihracatı eylülde 2 milyar dolar sınırına dayanırken, otomotivde Ocak-Eylül dönemi ihracatı da yüzde 11.2 artışla 17 milyar 81 milyon dolara çıktı. Bu ivmeyle, yıl sonu için hedeflenen 23 milyar dolarlık rakama ulaşılması konusunda önemli bir adım atılırken, özellikle eylül ayında otomotiv ihracatının toplam ihracattaki payının yüzde 18.6'ya kadar ulaştığı gözlendi.

İran yükselişte

Otomotiv yan sanayi ihracatı, geçen ay yüzde 3 artışla 733 milyon dolara yükselirken, binek otomobil ihracatı da yüzde 12 oranında yükseldi ve 711 milyon dolar oldu.

Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 16 azalarak, 344 milyon dolara gerilerken, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı yüzde 1 artışla 101 milyon dolar oldu. Bazı ürün gruplarında eylül ayında ABD gibi ülkelere ihracat yüzde 100'e yakın arttı. Rusya'ya ihracat artışının yüzde 64, İran'a da yüzde 43 artış göstermesi ise dikkat çekti.

Otomotiv yan sanayii ürünleri ihracatındaysa eylülde en fazla satış Almanya'ya gerçekleştirildi. Bu ülkeye yan sanayi ihracatı eylülde yüzde 6 artarken, İran'a yüzde 41, Polonya'ya ihracatsa yüzde 25 arttı.

Binek otomobil ihracatı, İtalya'ya yüzde 115, Fransa'ya da yüzde 56 artarken, Hollanda'ya yapılan ihracatta yüzde 227 artış göze çarptı.

Türkiye otomotiv endüstrisinin ihracatında yüzde 80'lik payı AB ülkeleri oluştururken, Avrupa Birliği'ne yönelik ihracat eylülde yüzde 8 artışla 1 milyar 562 milyon dolar oldu. Eylülde eski doğu bloku ülkelerine ihracatta yüzde 50, Ortadoğu ülkelerine yüzde 25 artış olurken, Amerika kıtasına ihracat yüzde 27 düştü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber