Elektrikte 'zammı bizden bilirler' frenine basıldı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 09 Ocak 2007 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep tayyip Erdoğan'ın, "Akaryakıtta artık zamları özel sektör yapıyor ama vatandaş bizden biliyor. Elektrikte de aynı şey başımıza gelebilir. Özelleştirmeyi seçim sonrasına bırakacağız" açıklamasından sonra dün Bakanlar Kurulu'ndan bu yönde karar çıktı. 21 böle için yapılacak elektrik dağıtım ihalesinin iptali için düğmeye basıldı.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının ardından gündeme oturan elektrik dağıtım ihalelerinin iptali konusuna dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında son nokta konuldu. İhalelerin iptali, Özelleştirme Yüksek Kurulu'na görülerek, iptal kararı buradan çıkarılacak. Erdoğan'ın iptal edileceğini açıkladığı ihaleler arasında, 19 Ocak'ta resmi tekliflerin verileceği Ankara, İstanbul ve Sakarya'daki elektrik dağıtım ihalelerinin de yer aldığı bildirildi. Başbakan Erdoğan, Lübnan dönüşü uçakte gazetecilere yaptığı açıklamada, "Akaryakıt zammını artık özel sektör yapıyor ama vatandaş bizden biliyor. Elektriği de özelleştirirsek, zam yapıldığında vatandaş yine bizden bilecek. Seçim öncesi özelleştirmeyi doğru bulmuyorum" demişti.

19 OCAK'TAKİLER İPTAL: Başbakanlık kaynakları, Hürriyet'e 11'i yabancı 82 firmanın ön yeterlik aldığı 30 Ekim'de ilan edilen, 19 Ocak'ta da bu firmaların resmi tekliflerini vereceği Ankara Başkent, İstanbul Anadolu Bölgesi ve Sakarya elektrik dağıtım ihalelerinin de Erdoğan'ın açıklaması doğrultusunda iptal edilecek ihaleler arasında yer aldığını ifade ettiler. Başbakanlık kaynakları, Erdoğan'ın açıklamalarının, ileriye dönük planlanan, düşünülen ihalelerle birlikte ihale süreci başlayıp da henüz ihale süreci tamamlanmamış olanları da kapsadığı bilgisini verdiler. Böylece çerçevesi çizilen 21 dağıtım bölgesi ihalesinin de durması kesinleşti.

YENİ BİR ZAMANDA YAPILIR: Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında konuyla ilgili soruları yanıtlayan Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Hükümetin özelleştirme politikalarında herhangi bir tereddütün söz konusu olmadığını ve bu konudaki kararlılıklarının devam ettiğini vurguladı. Yapılan özelleştirmelerin getirdiği tecrübeler olduğunu söyleyen Çiçek, bir gazetecinin, "19 Ocak tarihinde ihaleler için tekliflerin söz konusu olduğunu" hatırlatması üzerine, "Tarih olarak önemli değil. 19 Ocak tarihi kesin bir tarih değil zaten. Bu incelemeler, değerlendirmeler devam edecek. Yatırımlar da devam edecek ama özelleştirme de yeni bir zaman geldiğinde yapılacaktır" dedi. Çiçek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Türkiye'nin birçok yerinde çevre kirliliğini ortadan kaldırmak için elektrik hatlarını yer altına aldığını, bugüne kadar 800 milyon YTL'nin üzerinde bu alanda yatırım yaptığını ve yapmaya devam ettiğini söyledi.

ALT YAPI ETKİLENMEMELİ: Çiçek, "Tabiatıyla bu özelleştirmeden dolayı mağdur olmaması açısından bir taraftan alt yapı yatırımlarına önem veriyoruz. Bunların yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Hem de az önce söylediğim sıkıntılar meydana gelmesin diye inceleme ve değerlendirmeler devam ediyor. Bunlar tamamlandıkça bu özelleştirme işlemleri devam edecektir. Yoksa gündemden kalkmış bir konu söz konusu değildir" diye konuştu.

ELEKTRİK KESİLİRSE KORKUSU: Çiçek, elektriğin, vatandaşın hayatına ve üretime etki eden bir konu olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: "Yani yarım saatlik bir elektrik sıkıntısı dahil hepimizin infial duyduğu bir olaydır. Tabiatıyla böyle bir özelleştirme yapılırken geçmişte yaşanan tecrübelerin dile getirilmesi ve bu konudaki kararsızlığımız tarzında yorumlanması fevkalade yanlış olur. İkincisi bu konuyla ilgili geçmişte yaşanan Türkiye'nin tecrübeleri var. Yargıya intikal etmiş konular var. Hatırlarsanız daha önceki hükümetler döneminde de bu dağıtımla ilgili ihaleler yapıldı. Bunların önemli bir kısmı yargıya intikal etti. Yargı kararları var. Yeni bir dönemde bu özelleştirmeler yapılırken hem sayın Başbakan'ın ifade etmeye çalıştığı sıkıntıların yaşanmaması, hem de bu özelleştirme yapılırken geçmişte yapılan bir kısım hukuki eksikliklerin ortadan kaldırılması bakımından bu incelemenin, araştırmanın iyi yapılması gerekmektedir."

Elektrikte toplam borç 8.5 milyar YTL

RESMİ ve özel kurumların TEDAŞ'a olan elektrik borçlarının 2006 yılı bilançosu çıktı. Daha önceki yıllarda olduğu gibi belediyeler elektrik borcunda yine başı çekti. Toplam 8,5 milyar YTL olan borcun 2,7 milyar YTL'sinin belediyelere ait olduğu belirlendi. Sıralamada, tarımsal sulamada kullanılan elektrik borcu ikinci, resmi daireler üçüncü, meskenler dördüncü sırada bulunuyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, CHP Milletvekili Kemal Demirel'in soru önergesine verdiği yanıtta, 2005 ve 2006'nın elektrik borçlarını açıkladı. İki yıl içerisinde borçlarda azalma olmadığı gibi hızla arttı. Kamu kurumlarının borçlarını ödememe konusundaki tavrı sürüyor. Özel sektör ve sanayiciler borçlarını daha düzenli ödüyor. Borç listesini açıklayan Unakıtan, "Anılan alacakların zamanında tahsiline yönelik olaak ilgili mevzuat çerçevesinde idari ve hukuki yönden alınması gereken bütün önlemler alınmaktadır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber