Okulda uyuşturucuya 'kırtasiye' önlemi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 09 Ocak 2007 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Teklif yasalaşırsa, bağımlılık yapan solvent bazlı yapıştırıcılar yasaklanacak, su bazlılar satılacak, bunları çocuklara satanlara 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek

Okullarda bağımlılık yaratan çeşitli maddeleri kullanan öğrencilerin görüntüleriyle yeniden gündeme gelen çocuklar arasındaki uyuşturucu kullanımına karşı hapis cezasını da öngeren mücadele yöntemi geliyor.

TBMM'de bugün görüşülecek olan yasa teklifi, okullarda yaygın olarak kullanılan ve bağımlılık yapan solvent bazlı yapıştırıcıların yasaklanmasını, bunun yerine su bazlı çözücülerle üretilen yapıştırıcıların kullanımının teşvik edilmesini öngörüyor.

Çocuklara satılamayacak

AKP Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl tarafından hazırlanan ve yine Erdöl'ün başkanlığını yaptığı TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda görüşülecek olan tasarı yasalaşırsa solvent gibi maddeleri içeren yapıştırıcıların kırtasiye malzemesi olarak kullanımı yasaklanacak ve bunları çocuklara satanlara TCK'nın 194. maddesi kapsamında 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek.

İzinsiz üretime de hapis

Solvent bazlı xylol, toluol ve hexol gibi maddelerle, tiner kullanılan yapıştırıcıların üretimi izne tabi olacak. İzin almadan üretim yapanlara 500 güne kadar adli para cezası verilecek. Ceza miktarı, ürünün pisaya değerinin beş katından az olmayacak. Gerekli bildirimleri yapmayanlara da 500 YTL idari para cezası verilecek.

Bağımlılık yapan kırtasiye malzemelerini eğitim faaliyetlerinde kullananlara da 100 YTL idari para cezası verilecek. Ürün ambalajlarında uyarı yazılarına yer vermeyen üreticiler hakkında, malın piyasa değerinin iki katı kadar para cezasına hükmolunacak. Bu ceza 500 YTL'den az olamayacak. Bu konuda uygulamaya ilişkin ayrıntılı yönetmelik çıkarılacak.

Milliyet'in konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Erdöl, kırtasiye malzemesi olarak tüm çocukların çantalarına giren yapıştırıcılarda solvent kullanıldığını, bunun bağımlılık yarattığını ve çocukların uyuşturuculara bu yolla alıştığını savundu.

Sanayide özel izinle...

Tasarı yasalaşırsa solvent bazlı yapıştırıcılar ayakkabı, boya, mobilya, otomobil gibi sanayi üretim süreçlerinde de özel izinlerle kullanılabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber