Türkiye operasyonlarda mutlaka yer almalı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Türkiye'nin Son Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz, dün başlayan Musul operasyonuna ilişkin olarak Milliyet'e değerlendirme yaptı.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Ekim 2016 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye operasyonlarda mutlaka yer almalı

Yılmaz, "O bölgede yer almamız gerekiyor bir şekilde. Musul'un ve Irak'ın geleceği bizi yakından ilgilendiriyor çünkü bizim komşumuz. İstikrar da istikrarsızlık da bizi etkiliyor. Musul'a dönük operasyonda Türkiye'nin yer almadığının adeta böyle sevinilerek Bağdat tarafından açıklanması bizi üzdü" dedi.

Yılmaz, şunları kaydetti: "Türkiye'nin toprak bütünlüğünü sağlayamadığı için gözardı ettiği merkezi hükümet, Türkiye'yi 'yayılmacı', 'Irak'ın içişlerine karışan', 'mezhepçilik politikası üreten' bir ülke olarak uluslararası topluma lanse etmek istiyor. Bu, yanlış. Türk askerinin işgalci gösterilmesi yanlış. Hükümet yetkilileri ve iktidar temsilcilerinin sanki Musul'u Türkiye'nin bir vilayetiymiş gibi gösterme, 'Biz istediğimizi yaparız, sizi dinlemeyiz' çıkışları, Türkiye'nin bölgede yer almasını istemeyen çevrelerin eline malzeme veriyor.

'İzlenim değişmeli'

Bugün bu operasyonlarda en fazla yer alması gereken hiç şüphesiz Türkiye. IŞİD ile mücadelede yer almış, başkonsolosluğumuz basıldı, bizler orada rehin alındık, hayatımız karardı, Türkiye'nin uzak tutulması kabul edilemez. Hükümetin Irak merkezi hükümetini dikkate almadan yola çıkması yanlış olmuştur. Başika konusunda hükümet yetkililerinin açıklaması, 'Barzani'nin onayıyla gittik' gibi bir açıklaması, Barzani'nin Musul ve Başika üstünde otoritesinin olduğu yönünde algıyı güçlendirmeye yardımcı olmuştur. Bundan Irak hükümetinin Barzani ile IŞİD'e karşı işbirliği yapsa bile, Bölgesel Kürt Yönetimi'nin topraklarını genişletmesinden rahatsız olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye'nin mezhepçilik motifiyle bölgeye yaklaştığı izlenimini değiştirmesi gerekiyor. Mezhepçi söyleme gitmemek gerekiyor."

MERİÇ TAFOLAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber