BES: Hükümet kamu çalışanlarını birbirine düşürüyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 09 Ocak 2007 14:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, kamudaki ücret adaletsizliğinin ve dengesizliğinin AKP Hükümeti döneminde daha da arttığını savunarak, ?Hükümet kamu çalışanlarını birbirine düşürmektedir? dedi.

Avcı yaptığı açıklamada hükümeti eleştirerek, ?Eşit işe eşit ücret vadiyle memuru umutlandıran AKP hükümeti, uyguladığı ücret politikasıyla makası iyice açarak kamu çalışanlarını birbirine düşürerek, kamudaki iş barışını ve iş verimini baltalamaya devam etmektedir? dedi.

Avcı, hükümetin 2007 yılında düşük maaşlı memura yüzde 4+4, diğer memurlara da yüzde 3+3 oranında zam vermesine karşılık, üst düzey bürokratlarına zamlı yüksek maaşlarının yanında ?Özel Hizmet Tazminatı? adı altında ödenen ek tutarlarını 22 YTL?den 255 YTL'ye kadar artırdığını söyledi. Avcı, hükümetin 2006 yılı sonunda yapılan toplu sözleşmeyle 130 bin metal işçisinin maaşlarına yüzde 21 zam yaptığını ve yine Merkez Bankası, TRT, BOTAŞ, ÖİB, SPK, TMBB, VGM gibi birçok kurumda çalışanların maaş, ikramiye ve ek ödemelerle eline geçen ücretlerin, öğretmenlere verilen maaşın beş hatta altı katına karşılık geldiğini kaydetti.

Avcı, Merkez Bankası'nda çalışanların emekli olduklarında bile çift maaş almaya devam ettiklerini söyleyerek, emekli maaşlarının 2 bin YTL'den 10 bin YTL'ye kadar uzandığını belirtti. Avcı, ?Hükümet bazı kamu çalışanlarına bol kepçeden veriyor, bir çoğuna ise açlık sınırında bir ücret reva görüyor? dedi.

?MAAŞLARIMIZIN İŞÇİ ÜCRETLERİNE ENDEKSLENMESİNİ İSTİYORUZ?

Avcı yaptığı açıklamada, hükümetin memur ve işçi ücretleri arasındaki uçurumu da derinleştirdiğini iddia etti. Avcı, üst düzey memurlara yan ödemelerden biri olan ?Özel Hizmet Tazminatı? oranlarını artıran hükümet, böylece bürokratların maaşlarını yüzde 3+3 zammının yanında 22 YTL'den 255 YTL'ye kadar artırdığını belirtti.

Avcı, en düşük düzeydeki memura 2007 sonuna kadar ortalama 41 YTL zam veren hükümetin, en fazla artışı zaten yüksek maaş alan üst düzey görevlilere bürokratlara yaptığını savundu. Avcı sözlerini şöyle sürdürdü:

?Metal işçileriyle iki yıllık toplu sözleşme imzalayan hükümet, metal işçilerin maaşına yüzde 21 zam, sosyal haklarında ise yüzde 20 artış yapmıştır. Fakat aynı hükümet eğitimcilere zam vermeye gelince cimri davranmakta, kırk dereden su getirmektedir. Biz işçi arkadaşlarımıza yapılan zammı çok görmüyoruz. Fakat bilinen bir gerçek var ki memur arkadaşlarımız açlık sınırında bir ücretle çalışmaktadır. Biz hükümetten maaşlarımızı işçi ücretlerine endekslemesini istiyoruz. 800 YTL maaş alan öğretmenler olarak işçiler kadar maaş almaya daha dünden razıyız. Öte yandan söz konusu ayrımcılığın, kamudaki işçilerin maaş ortalamasının bin 371 YTL, memurların ise 811 YTL olduğu ve memurlar arasında da ücret uçurumunun gittikçe arttığının tartışıldığı günlere rastlaması manidardır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber