Vali yardımcısına 'hayali'ci suçlaması

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 10 Ocak 2007 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mersin Serbest Bölgesi'ndeki hayali ihracat operasyonu kapsamında yargılanan Adana Vali Yardımcısı Çuhadar'ın, üç firmanın perde arkasındaki sahibi olduğu bilgisine ulaşıldı

Mersin Serbest Bölgesi'nde 2004'te başlatılan ve mali boyutu 1 milyar doları bulduğu iddia edilen "hayali ihracat ve teşekkül halinde kaçakçılık operasyonu" kapsamında açılan yeni bir davada, Adana Vali Yardımcısı M. Turan Çuhadar da sanık olarak yer aldı. 30 milyon dolarlık kaçakçılık yapıldığı iddiasıyla açılan davaya konu olan üç firmanın gerçek sahibi olduğu iddia edilen Çuhadar, suçlamaları kabul etmedi.

İnceleme iki yıl sürdü

Jandarma operasyonunda Mersin Serbest Bölgesi'nde 1999-2001 arasındaki muhasebe ve arşiv bilgilerine el konulmuştu. Serbest Bölge'deki 18 firma üzerinde iki yıl süren incelemede, çeşitli malların kâğıt üzerinde paravan şirketlere satılmış gibi gösterilerek rüşvet karşılığı bölgeden çıkarıldığı ve devletin zarara uğratıldığı belirlenmişti.

Aralarında eski Serbest Bölge Müdürü Erol Taşyürek, eski Serbest Bölge Müdür Yardımcısı H. Hüseyin Atıl ile şirket sahiplerinin bulunduğu 50 kişi hakkında "Teşekkül halinde kaçakçılık ve hayali ihracat" suçundan dava açıldı. Bilirkişi, İslahiye Gıda, Sembol ve Muteks adlı firmalarla ilgili incelemesinde Çuhadar'ın üç firmanın perde arkasındaki sahibi olduğu bilgisine ulaşıldı.

Danıştay'ın izniyle Çuhadar hakkında da Mersin 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 18 sanıkla "Teşekkül halinde kaçakçılık ve hayali ihracat"tan 15 yıl istemiyle dava açıldı.

Tutuksuz yargılanan Çuhadar, duruşmada firma sahipleriyle İslahiye Kaymakamlığı sırasında görevi gereği görüştüğünü savundu. Sembol firmasının ortaklarından tutuksuz sanık Sadettin Keskin de, "Çuhadar doğru söylemiyor. Firmaların gerçek sahipleri Çuhadar, Bolatkıran, Yusuf Biçer ve Özcan Özkan'dır. Çuhadar'ın suçlu olduğu ortadadır" dedi. Duruşma ertelendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber