'Türkiye'siz Musul olmaz'

Ninova Bekçileri Komutanı ve eski Musul Valisi Esil Nuceyfi, Musul halkının Türkiye'yi yanında görmek istediğini belirterek "Musul alındıktan sonra yanımızda Türkiye'yi görmek istiyoruz.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 20 Ekim 2016 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Türkiye'siz Musul olmaz'
UĞUR YILDIRIM - AHMET TOPAL

Biz Türkiye'nin adaletine güveniyoruz. Operasyon sırasında da Türkiye'nin hem hava hem de kara desteğine ihtiyacımız var. Musul'da kontrolü Ninova Bekçileri ve Irak polisi sağlayacak. Mehzep savaşına izin vermeyeceğiz" dedi. SABAH'a konuşan Nuceyfi, özetle şöyle dedi:

'DESTEĞİNİZE İHTİYAÇ VAR'

Musul'a girmek için gün sayıyoruz. Musul operasyonuna 2 tümen ve 6 tabur asker ile birlikte katılıyoruz. Askerlerimiz Musul Barajı'nda konuşlanmış durumda bekliyor. Irak Ordusu ile birlikte hareket ediyoruz. Türkiye şu anda farklı nedenlerden dolayı bize destek veremiyor. Ancak anlaşma sağlanırsa bize topçu desteği verebilirler, yine hava operasyonlarıyla Musul'da bize destek olabilirler. Operasyonun başarılı olabilmesi için bu desteğe ihtiyacımız var.



MUSULLU'NUN YARARINA...

Musul operasyonunun başarı ile tamamlandıktan sonra Ninova Bekçileri, şehrin güvenliğini sağlamak için Musul'da kalacak. Musul alındıktan sonra Irak Ordusu şehri terk edecek. Musul'un güvenliğini yerel polisler ve Ninova Bekçileri sağlayacak. Musul'un şimdiki durumunu anlatacak olursak, DEAŞ'ın bazı liderleri Musul'dan Suriye'ye kaçtığı bilgilerini aldık ama Musul'daki tüm DEAŞ'lılar kaçmadı. Halen savaşmaya devam eden 3 bine yakın DEAŞ militanı şehirde.

İran destekli Şii milislerin Musul'da bir mezhep savaşı başlatacağına yönelik ifadeler var. Biz buna izin vermeyeceğiz. Musul'da mezhebi bir savaş olmayacak. Şiiler Musul'da savaşmayacak. Tel Afer'de savaşacaklar. Ancak Tel Afer ve Sincan bölgelerinde benzer endişeleri biz de yaşıyoruz. Bu bölgelerde çok fazla Şii milis var. Sincar ve Tel Afer'de mezhep savaşı yaşanabilir. Musul'un paylaşılması ya da bölünmesi gibi bir durum da söz konusu olamaz.

Musul operasyonu sırasında eğer Musullular şehri terk ederse yaşayabilecekleri bir yer yok. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nde yaşamaları çok zor gözüküyor. Şu anda Musul'un 2 milyon nüfusu var. Bana göre bu insanlar Türkiye'ye kaçmak zorunda kalacaklar. En aşağı 1 milyon kişi Türkiye'ye gelebilir.

Türkiye'nin Musul operasyonunda olması Musul halkına güven verecek. Bunu sadece ben düşünmüyorum Musul halkı da bunun böyle olduğunu düşünüyor. Belki bazı Şii'ler Türkiye'nin Musul'da olmasını istemiyor olabilir. Ancak Musullular Türkiye'yi operasyonda da operasyon sonrasında da görmek istiyor. Türkiye'nin operasyonda olması hem Türkiye'nin hem de Musulluların yararınadır. Ben de Musul alındıktan sonra şehrin yeniden yapılandırılmasında yer almak istiyorum. Bunun için çalışacağım.

GÖÇ DALGASINA KARŞI PLANLARIMIZ HAZIR

3 milyon sığınmacıyı kamplarda barındıran Türkiye, BM'den yapılan " Musul operasyonuyla 100 bin kişi göç için Türkiye'ye yönelebilir" açıklaması sonrası harekete geçti. Türkiye, göç dalgasına karşı yurt içindeki hazırlıklarını tamamladı. Eğer sığınmacılar Türkiye içinde karşılanırsa, Musul halkı öncelikle sınır hattında bir yerde toplanacak. Bunun için yeri gizli tutulan 3-4 tane toplanma noktası belirlendi. Eğer 100 binin üzerinde sığınmacı Türkiye'ye yönelirse, Ankara bunun için de B ve C planlarını da hazırladı. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak'ın talimatıyla Erbil'e heyet gönderildi. Salı günü alınan "acil toplantı" kararıyla Kızılay ve AFAD yetkilileri dün Erbil'e hareket etti. Erbil'deki çalıştaya bölgeyi iyi bilen Türkmen gruplar da davet edildi. Dün başlayan toplantıda göç dalgasına karşı yol haritası masaya yatırıldı. Eğer Erbil'deki toplantıda Musul ile Türkiye arasındaki bölgede göçün karşılanması ve kampların burada oluşturulması kararlaştırılırsa, bu kez Barzani yönetimiyle görüşülecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber