Türkiye'de her gün iş kazasında üç işçinin yaşamını yitiriyor

Haber Giriş : 26 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de her gün meydana gelen 200 iş kazasında ortalama üç işçinin yaşamını yitirdiği, 10 işçinin de iş göremez derecede sakat kaldığı açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü'nce SSK verileri baz alınarak yapılan araştırmaya göre, en çok iş kazası sanayinin yoğun olduğu İstanbul ve İzmir'de meydana gelirken, meslek hastalığı ise en çok Zonguldak ve Ankara'da ortaya çıkıyor.

50'nin altında özellikle 1 ile 10 arasında işçi çalıştıran küçük işyerlerinde yoğun olarak meydana gelen iş kazaları sonucundaki ölümler en çok 35-39 yaş grubu arasında gerçekleşiyor. İş kazaları en çok vasıfsız işçilerin çalıştığı inşaat işkolu ile çalışma koşullarının ağır olduğu madencilik ve metal işkollarında yaşanıyor. Türkiye, iş kazası sonucu meydana gelen ölüm ve sakatlık oranları açısından Avrupa ülkeleri içinde ilk sıralarda yer alıyor.

'Müfettişler yetersiz'
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Erhan Batur, iş kazalarının Türkiye'nin önemli sorunlarından biri olduğunu belirterek, kazaların özellikle küçük işyerlerinde, günün ilk saatlerinde dikkatsizlik sonucu yaşandığını anlattı. Yeni yönetmeliğe göre, 50'den fazla işçi çalıştıran işyerlerinin iş güvenliği uzmanı bulundurmak, 50'den az işçi çalıştıranların ise iş sağlığı ve güvenliği konusunda uzmanlık hizmeti almak zorunda olduğunu belirten Batur, 260 iş müfettişinin iş sağlığı ve güvenliği denetiminde bulunduğunu, ancak bu sayının yeterli olmadığını söyledi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber