Nikah yoksa dayak serbest

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 11 Ocak 2007 10:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Aile içi şiddete hapis cezaları getiren yasa Meclis'i ikiye böldü. CHP'liler, ?Nikahsız çiftler de koruma altına alınsın? dedi, Çubukçu ?Onlar aile değil? diye reddetti

Aileyi Koruma Kanunu Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Yeni tasarıyla; aile içi şiddet sadece ?eşi? kapsamayacak. Tasarı, aynı çatı altında yaşayan kusurlu eş ya da diğer aile bireylerine ağır yaptırımlar getiriyor. Aynı çatı altında yaşayan kuma kapsam dışı bırakılıyor.

Meclis Adalet Komisyonu'ndaki görüşmeler sırasında CHP'li Yüksel Çorbacıoğlu, Aileden Sorumlu Devlet Bakan Nimet Çubukçu'ya ?Aile kavramı içerisinde büyükbaba, hala, dayı, amca gibi kavramlar da var mı?? sorusunu yöneltti. Çorbacıoğlu, Çubukçu'nun bu kavramı geniş yorumladıklarına ilişkin yanıtı üzerine, evlilik dışı birliktelik yaşayan ve şiddete uğrayan kadınların düzenleme kapsamında nasıl değerlendirileceği sorusunu gündeme getirdi. Çubukçu bu soruya ?Aile kavramı Anayasada belli? karşılığını verdi. Çubukçu, Çorbacıoğlu'nun düzenlemenin nikahsız yaşayan kadınları da kapsamasını sağlamak için verdiği ve tasarı metnindeki ?aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri? şeklindeki ifadeden ?aile? sözcüğünün çıkartılmasını öngören önergesi için de olumsuz görüş bildirdi. Çubukçu'nun katılmadığı önerge, AKP'lilerin oylarıyla reddedildi. Kapsama ?kuma ve metres? alınmadı. Aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri kapsamına kuma ve metres girmiyor.

Tasarı ile mahkemenin, kusurlu eş veya aile bireyleri için alabileceği tedbir kararları şöyle belirlendi:

* Aile bireylerine karşı şiddete veya korkuya yönelik söz ve davranışlarda bulunmaması.

* Müşterek evden uzaklaştırılarak, bu evin diğer aile bireylerine tahsisinden sonra, ayrı oturmakta olduğu eve veya işyerlerine yaklaşmaması.

* Varsa silah veya benzeri araçlarını, genel kolluk kuvvetlerine teslim etmesi.

* Bir sağlık kuruluşuna, muayene veya tedavi için başvurması.

HAPİS CEZASI

Tedbirlerin uygulanması amacıyla öngörülen süre 6 ayı geçemeyecek. Hükmolunan tedbirlere aykırı davranılması halinde tutuklanacağı ve hakkında hapis cezasına hükmedileceği, şiddet uygulayan eş veya diğer aile bireyine ihtar edilecek. Eğer şiddeti uygulayan eş veya diğer aile bireyi, aynı zamanda ailenin geçimini sağlayan kişiyse, hakim, bu konuda mağdurların yaşam düzeylerini göz önünde bulundurarak, talep edilmese dahi tedbir nafakasına karar verebilecek.

Batı'da durum nasıl?

* ABD, İngiltere, İsveç, Norveç ve İtalya'da, birlikte yaşayan fakat olmayan çiftler, aile kategorisinde değerlendiriyor.

* İngiltere'de evli olmayan bir çiftin eğer çocuğu bulunuyorsa, ayrılıktan sonra nafaka ödenmesi gündeme geliyordu. 2007 itibareyle yasanın kapsamı daha da genişletildi. Artık çocuk olmadığı takdirde dahi, taraflardan biri ayrılıktan dolayı mali açıdan kayba uğruyorsa bu kişeye nafaka bağlanıyor.

* ABD, İngiltere, İtalya, Fransa, İsveç, Finlandiya, Danimarka, Avusturya gibi gelişmiş ülkelerde evli olmayan çiftler ?Aileiçi şiddet yasası? kapsamında.

* ABD, İngiltere ve Danimarka'da evli olmayan çiftler de evli çiftlerin sahip olduğu vergi indirimi avantajlarından yararlanabiliyor.

Meclis çatısında ayırım yapılmış

* Derya Tuna: Aile içinde şiddet konusunda cezaların arttırılması çok doğru bir karar. Ancak nikahlı veya nikahsız yaşam olarak ayırım yapmaları bence bir ayırımcılık. Mecliste ayırımcılık yapmışlar. Nikahlı yaşayanları koruma altına almışlar.

Nikahsız yaşayanları hiç düşünmemmişler. Bu konu beni aşar. Çok teşekkür ediyorum...

Başkasının çocuğunu da mı?

* Perihan Savaş: Şiddetin nikahlısı nikahsızı olmaz. Meclis çatısı altında bulunan dört karısı bulunan vekillerimiz bu değişikliği kendileri için yapmış olduklarını düşünüyorum. Karılarını dövmeyeceklerini düşünüp sinirlerini, nikahsız karılarından mı çıkartacaklardır. Kendi çocuğumu dövünce şiddet olacak, başkasının çocuğunu döversem olmayacak gibi düşünüyorlar sanıyorum.

Onlar da hayat arkadaşları...

* Ferdi Tayfur: Nikahlı olmayan insanlarda birbirlerinin hayat arkadaşıdır bizim gibi. Adana'dan geldiğim zaman İstanbul'a evli ve iki çocuk babasıydım. Şöhret olduğum zaman memleketime dönmedim,karımı boşamadım. Necla (Nazır) Hanım'a da seninle evleneceğim vaadinde bulunmadım. Çünkü eşim de kızlarımı büyütüp İngilizce öğretmeni yaptı, onları topluma kazandırdı. Ayrımcılık yapılmış.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber