İstanbul'da nefes aldıran tüneller

Megakent İstanbul'un şüphesiz en büyük problemlerinden biri trafik sorunu... İstanbul'da yapılan karayolları tünelleri işe yarıyor, trafik sorununu azaltıyor.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Ekim 2016 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İstanbul'da nefes aldıran tüneller

Oğuz Yeter

2010 yılında hizmete giren Kağıthane - Dolmabahçe tüneli 54 dakikalık ulaşım süresini 5 dakikaya düşürdü. Aralık ayında hizmete girecek olan Avrasya Tüneli ise Kazlıçeşme - Göztepe arasını 15 dakikaya düşürecek. Şehrin ana arterlerini E5 ve E6'ya bağlayacak birbirinden bağımsız 6 tünel yapılması planlanıyor.

Kağıthane - Dolmabahçe

Bomonti - Dolmabahçe arasında hizmete giren tünel hizmete açılmadan önce trafiğin yoğun saatinde Kağıthane'den Dolmabahçe'ye 45 dakikada ulaşan bir sürücü, bu tüneli kullanarak saatte 70 kilometre hızla aynı yolu 5 dakikada kat ediyor.

Sarıyer - Çayırbaşı

Sarıyer - Çayırbaşı Tüneli, Hacıosman Bayırı'ndan Kilyos Caddesi'ne giden mesafeyi yüzde 40 azalttı. Tünel, yaklaşık 1 saat süren yolculuğu 5 dakikaya indirirken, trafikte büyük rahatlama sağladı.

Üsküdar - Beylerbeyi

İstanbul'da Üsküdar - Beylerbeyi hattındaki sahil trafiğini rahatlatması hedeflenen ve 1970'li yıllardan bu yana trafiğe kapalı olan Beylerbeyi Sarayı Tüneli yeniden ulaşıma açıldı. Tünelin yeniden hizmete girmesiyle 45 dakikayı bulan Üsküdar - Beylerbeyi hattı sahil yolculuğu 2 dakikaya düştü.

Kazlıçeşme - Göztepe

Aralık ayında açılması planlanan Avrasya Tüneli ile normalde 100 dakikayı bulan Kazlıçeşme ile Göztepe arasındaki seyahat süresi 15 dakikaya kadar inecek. İstanbul Boğazı'nın altından Avrupa ve Asya kıtalarını karayoluyla bağlayacak projede Kazlıçeşme ve Göztepe arasındaki mesafe ise 14.6 kilometre.

'İstanbul'a bir çok tünel lazım'

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Osman Atahan şunları söylüyor:

"Tüneller en pahalı projedir fakat trafiğe etkisi büyüktür. 3 - 5 yılda kendini amorti ediyor. İstanbul'a birçok tünel lazım. Tünellerin diğer faydası köprülerin ve yolların ömrünü uzatır. Tüneller bir de şehir trafiğinden uzaklaştırır. Şehiriçi trafiğine girmeden istenen noktaya daha hızlı varmamızı sağlar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber