Hizmetli şef oldu, hata 14 yıl sonra fark edildi

Haber Giriş : 26 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Afyon Sağlık Müdürlüğü'nde yaşanan bir emeklilik öyküsü devlet kurumlarındaki çarpık işleyişi gözler önüne serdi. Yardımcı hizmetler kadrosunda göreve başlayan ortaokul mezunu Zakire Aşçıoğlu'nun kendisini lise mezunu gibi göstererek 1988'de şef olduğu belirlendi. Konu, şikâyet üzerine 2002'de yapılan incelemede ortaya çıktı.

Usulsüz şef olduğu gerekçesiyle ağır ceza mahkemesinde yargılanan Aşçıoğlu, şubatta hizmetli kadrosundan emekli oldu. İl Sağlık Müdürü Hasan Çalışkan, Aşçıoğlu'nun 14 yıl boyunca haksız yere şef maaşı aldığını belirterek farkın geri alınmasını istedi. Aşçıoğlu ise o dönemde ilkokul mezunlarının bile şef olabildiğini ileri sürdü ve bir milletvekilinin torpiliyle şef olarak atandığını söyledi. Aşçıoğlu'nun arşivdeki evrakta ortaokul mezunu yazılı olduğu halde 1988'de şeflik kadrosu için Sağlık Bakanlığı'na gönderilen belgelerde lise mezunu gösterildiği tespit edildi. Aşçıoğlu, valilik tarafından yapılan idari soruşturma sonucu şeflik tescilinin olmadığı gerekçesiyle hizmetli kadrosuna iade edildi. 1974'te Afyon Sağlık Müdürlüğü'nde yardımcı hizmetler kadrosunda göreve başlayan ortaokul mezunu Zakire Aşçıoğlu, 1,5 ay sonra boşalan bir memur kadrosuna, ardından daktilograf kadrosuna ve 1988 yılında da şeflik kadrosuna atandı.

Aşçıoğlu, 2002'de bir şikayet üzerine soruşturma geçirdi. Soruşturmada, memuriyetten şefliğe geçişte Sağlık Bakanlığı tescili olmadığı ileri sürülerek, hizmetli kadrosuna iade edildi. Aşçıoğlu'nun şeflik kadrosunu almak için müracaatta bulunduğu tarihte ortaokul mezunu olmasına rağmen, bakanlığa giden evrakta lise mezunu yazıldığı ortaya çıktı.

Zakire Aşçıoğlu, iddiaları reddetti ve o dönemde ilkokul mezunlarının bile şef olabildiklerini savundu. Aşçıoğlu, 88 yılında şeflik kadrosu için dilekçe yazdığını, bakanlıktan bir milletvekilinden kart getirmesini istediklerini söyledi. Dilekçeye milletvekilinden aldığı kartı iliştirdiğini belirten Aşçıoğlu, şunları söyledi: ?Karta istinaden şefliğim geldi ve kadroya geçtim. Şeflik kadromun tescil edilmediğini söylüyorlar. Şef olarak çalıştığım için tescil yazısı geldi. 2002'de beni ?Haksız yere geçmiştir' diye şikayet ettiler. Tahkikat sonrasında 3 ay görevimden uzaklaştırıldım. Tekrar şef olarak Ana Çocuk Sağlığı'na tayin edildim. Arkasından benim usulsüz olarak şefliğe geçtiğim gerekçesiyle önce şefliğimi, arkasından tescil olmadığı için memur kadromu elimden alıp hizmetli kadrosuna iade ettiler.?

Aşçıoğlu, bakanlığa giden evraklarda tahsil bölümünde oynama yapıldığına ilişkin iddialarla ilgili olarak, o dönemde ilkokul mezunlarının bile şef olabildiklerini öne sürdü ve oynama yapmadığını söyledi. Aşçıoğlu, ?Danıştay'a başvurdum. Dava, Bölge İdare Mahkemesi'nde devam ediyor. Bakanlıktaki evraktaki oynamayı, Afyonlu Bayındırlık eski Bakanı Abdülkadir Akcan'ın Sağlık Bakanlığı'nda çalışan eşi Nalan Akcan'ın yaptığını iddia ediyorum.? dedi.

Aşçıoğlu'nun suçladığı Nalan Akcan, kendisinin Sağlık Bakanlığı'nda Yardımcı Sağlık Personeli Şube Müdürlüğü'ne vekaleten baktığını, Aşçıoğlu ile yakından uzaktan hiçbir ilgisinin bulunmadığını söyledi. Aşçıoğlu'nun valiliğin bir personeli olduğunu belirten Akcan, ?Buradaki yükselmeler sağlık müdürü ve valilik oluru ile Sağlık Bakanlığı'na teklif edilir. Bakanlık da bunu uygun diyerek tescil eder. Aşçıoğlu'nun personel şubede çalıştığını biliyorum. Evraklarda oynama yapıp, sicilini kendisi doldurduysa bilemem. Sağlık Bakanlığı'nda evrak üzerinde oynama yapılması mümkün değil.? diye konuştu.

Aşçıoğlu, 1 Ekim 2003'te emeklilik dilekçesini İl Sağlık Müdürlüğü'ne verdiğini, emeklilik olurunun 24 Şubat 2004'te Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'ne gönderildiğini söyledi. Aşçıoğlu, dilekçeyi keyfi olarak geciktirdikleri gerekçesiyle sağlık müdürü ve personel hakkında şikayette bulunduğunu kaydetti. Aşçıoğlu'nun verdiği bilgiye göre, Sağlık Müdürlüğü'nce Emekli Sandığı Bölge Müdürlüğü'ne gönderilen yazıda 1974'ten itibaren maaş farklarının yatırılması istendi. Muhasebe Müdürlüğü'nün verdiği cevapta ise son 5 yılın farkın iadesi talep edildi. Sağlık müdürünün, emekli maaşına ihtiyati tedbir konulmasını istediğini savunan Aşçıoğlu, Sağlık Müdürü Dr. Hasan Çalışkan ve yazışmalarda parafı bulunanlar hakkında suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. Aşçıoğlu gecikmeli olarak 18 milyar 200 milyon lira emekli ikramiyesi aldığını söyledi.

Afyon İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Çalışkan ise konu hakkında hukukun emrettiği şeyi yaptıklarını kaydetti. Konunun yargıda ve valilik tarafından incelendiğini dile getiren Çalışkan, şu açıklamayı yaptı: ?Ortada hak etmediği bir para var. Biz dilekçeyi geciktirmedik. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü ile yazışmalar yaparak, şef kadrosu üzerinden şimdiye kadar maaş aldığına, fakat sonra yardımcı hizmetler kadrosundan emekli olduğuna ve aradaki farkın verilip verilmeyeceğine dikkat çektik.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber