Deveci müdüre ballı tayin

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 12 Ocak 2007 06:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Hava Yolları, 12 Aralık 2006'da, apronda deve kestirerek adını duyuran Teknik A.Ş. Uçak Bakım Başkan Vekili Şükrü Can'ı adeta ödüllendirdi. RJ tipi uçakların iade edilmesini kutlamak için apronda deve kestiren Şükrü Can hakkında dünya basında yer alan haberler nedeniyle açığa soruşturma açılmış ve görevinden alınarak genel müdür emrine çekilmişti.

TEK KİŞİNİN MÜDÜRÜ

Ancak Şükrü Can'ın THY içindeki konumu ve tanınan ayrıcalıklar görevden almanın ceza değil, ödül olduğunu gösteriyor. Daha önce merkezi İngiltere'de olan Gamit Limited adlı şirkette müdür olarak görev yapan Can, Haziran 2005'te THY'de çalışmaya başladı. İngiltere'de oturma izni olan Can'ın bu hakkını kaybetmemesi için o güne kadar olmayan bir unvan oluşturuldu. Can, THY'de Londra Teknik Müdürü olarak görev yapmaya başladı. Ancak Londra'da sadece bir teknisyen vardı ve Can işte bu teknisyenin müdürü oldu. Can, bir kurumda iki görevi yapamayacağı için Teknik A.Ş. Uçak Bakım Başkanlığı'na vekaleten atandı.

THY Teknik A.Ş.'de görev yapan ve adı bizde saklı bir yetkili, ?İlk kez böyle bir unvan oluşturuldu. Londra'da sadece bir teknisyen var. Zaten orada yapılacak iş de yok? sözleriyle yaşananların tuhaflığını anlatıyor. Havacılık çevreleri, Can'a sağlanan bu ayrıcalıkların ?kıyak' olduğunu belirtiyor.

KOTİL'İN ARKADAŞI

THY'nin ayrıcalıklı çalışanı olan olan Şükrü Can, THY Genel Müdürü Temel Kotil'in sınıf arkadaşı. Can ile Kotil, 1983'te İTÜ Uçak Mühendisliğinden mezun oldu. Adını açıklamak istemeyen bir diğer THY çalışanı, Can'ın Kotil'in okul arkadaşı olmasının yanı sıra AKP yöneticileriyle yakın ilişki içinde olduğunu, Şükrü Can'ın bu ayrıcalıklı konumunun kurum içinde bilindiğini belirtiyor.

İŞE UĞRAMIYOR

THY yönetimi tarafından ?genel müdürlük emrine alınan' Şükrü Can, asıl işi olan Londra Teknik Müdürlüğü'ne dönüş yaptı. Soruşturmanın başlamasının ardından Londra'ya giden Can, Londra'daki görev yerine haftada birkaç kez uğruyor. THY'nin Londra, Heathrow ve Stansted Havaalanları'nda görev yapan THY personeli Şükrü Can'a her gelen telefonda tedirginlik yaşıyor. Arayanlara ?nereden arıyorsunuz, neden arıyorsunuz, bilmiyorum? yanıtlarını veren çalışanlar ısrarımız karşısında Londra'da olduğunu kabul edip işe ?ara sıra' geldiğini söylediler. Can, yurtdışında çalışıyor olması nedeniyle lojman ve aracı THY tarafından karşılanıyor, maaşını da sterlin olarak alıyor.

İNGİLİZLER BOZULDU

APRONDA deve kesilmesi ve bunun dünya basınına yansıması İngiltere ile Türkiye arasında diplomatik soruna da yol açmıştı. İade edilen RJ tipi uçakların İngiliz Avro şirketinin olması İngiltere ve Türkiye arasında küçük çaplı bir gerilim yaratmıştı. RJ uçaklarıyla ilgili THY'nin ?Bunlardan kurtulduk? açıklamaları ve kurban kesilmesinden İngilizler rahatsız olmuş ve bu durumu Ankara'ya iletmişlerdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber