YÖK Taslağının ayrıntıları belli oluyor

Haber Giriş : 26 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK'ün çekilmesinden sonra bütünüyle MEB'in inisiyatifiyle hazırlanan YÖK taslağının ayrıntıları netleşiyor. Taslak 89 maddeden oluşuyor. Taslakta İmam Hatip, meslek ve düz lise farkları kalkıyor, mezunların istedikleri fakülteye girişlerinin önü açılıyor. Taslağa göre, ÖSS soru içerikleri bu yıl değişmeyecek. Ancak gelecek yıldan itibaren ÖSS'de tüm lise müfredatından soru sorulacak.98 maddeden oluşan YÖK yasa taslağında yürürlükteki 25 yasa maddesi tamamen, 16 maddesi kısmen değiştirip 5 de geçici madde ekliyor.

İMAM HATİP DÜZENLEMESİ
Taslak'da, 45'inci maddeye konulan ?alan-kol-program farkı gözetilemez? ibaresiyle liseler arasındaki fark kaldırılıyor. Böylece, İmam Hatip, meslek lisesi, düz lise farkı kalkacak ve lise mezunları istedikleri fakültelere gidebilecek.

YÖK ÜYELERİNİN ATANMASI

Taslağa göre YÖK 15 kişiden oluşacak ve tek kurul olarak çalışacak. YÖK üyelerinin 6'sını Hükümet, 6'sını Üniversiteler Arası Kurul, 2'sini Cumhurbaşkanı atayacak.

Genelkurmay'ın YÖK'teki tek kontenjanı daha sonra Anayasa değişikliğiyle tamamen kaldırılacak. YÖK başkanı ve üyeleri en çok 1 dönem, 5 yıl için göreve gelebilecek.

REKTÖRLERİN SEÇİMİ
Rektörler 2 turlu seçimle göreve gelecek. Birinci turda en fazla oyu alan 3 aday, ertesi gün ikinci tur oylamaya girecek. Burada en çok oy alan 2 isimden biri cumhurbaşkanı tarafından 5 yıllık tek dönem için atanacak.

SINAV DÜZENİ
ÖSYM yine YÖK'e bağlı kalacak ancak ÖSYM Başkanı, YÖK Başkanı tarafından değil, Yükseköğretim Kurulu tarafından atanacak. Taslağa göre, ÖSS soru içerikleri bu yıl değişmeyecek. Ancak gelecek yıldan itibaren ÖSS'de tüm lise müfredatından soru sorulacak.

Meslek liseleri tartışması büyüyor

Meslek liselerinde okuyan öğrencilerin puanlarında ÖSS'de katsayı artışı yapılması konusundaki yasa tasarısının yarattığı gerilimden sonra, şimdi de YÖK, hazırladığı yeni bir raporla Milli Eğitim Bakanlığı ile karşı karşıya geldi.

YÖK raporunda, meslek yüksek okullarının öğrenci sayılarını artırmayacağını ilan etti. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise, konu hakkında YÖK'e ağır eleştirilerde bulundu. Çelik, ?Biz öteden beri meslek liseleriyle normal liseler arasında bir ayrımcılık yapılmasını yanlış buluyoruz. AB'nin son ilerleme raporunda Türkiye'de meslek liseleri aleyhinde ayrımcılık yapıldığı konusunun özellikle altı çiziliyor. Kalkınma planı da bunu söylüyor, hayat pratiği de bunu söylüyor. Biz bu haksızlığı giderme konusunda gerekli çalışmaları yaptık bunu gidericez? dedi.

ntv

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber