Kart ücreti, üye aidatı yasal değil

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ocak 2007 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği, kredi kartlarının işleyişi ve kullanımından kaynaklanan sorunlarla başa çıkmak için vatandaşlara önerilerde bulundu: Düşük faizli kredi kartlarını seçin, kart ücreti ve üye aidatı yasal değil

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, tüketici lehine yasal kazanımlar getirilmesine karşın, bankaların yüksek faiz oranlarıyla ve bileşik faiz uygulamalarıyla tüketicileri mağdur etmeye devam ettikleri savunuldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Merkez Bankası (MB) gibi yetkili kurumların görevlerini tarafsız ve gerektiği gibi yapmadıkları iddiasının dile getirildiği açıklamada, tüketicilerin yapması gerekenler sıralandı. Kredi kartı kullanıcısının, seçici davranarak, talep etmediği halde gönderilen kartını kabul etmemesi ve talep ettiği kartın faiz oranlarını dikkate alması tavsiye edilirken, kredi kartı sözleşmesinin incelenerek bir örneğinin alınması gerektiği vurgulandı. Ayrıca tüketicilere, kullanımı devam eden yüksek faizli kredi kartını iptal ettirerek, düşük faizli kredi kartlarını seçmeleri önerildi.

Kredi kartı uygulamalarının eleştirildiği açıklamada, bankaların kredi kartı sözleşmelerini yasal hükümlere uygun hale getirmediği, getirilmiş olanların da bir örneğini tüketicilere vermediği bildirildi. Standlar yerine mobil elemanlar ve telefon aramaları aracılığıyla kredi kartı talebi toplanmaya devam edilmesi eleştirilirken, yüksek oranda hediye puan vaadiyle kredi kartı pazarlamasının özendirildiği ve gelir düzeyine ilişkin belge istenmeden yüksek tutarlı kredi kartı limitleri öngörüldüğü belirtildi.

Tüketici Bilincini Geliştirme Derneğinin açıklamasında, bankaların, aksi yöndeki yasa hükümlerine rağmen, kart ücreti, üye aidatı adı altında yasal olmayan tutarları tüketici yurttaşın hesabına borç olarak kaydettiği ve ekstre tutarının asgari ödemesini yapanlardan bileşik faiz almaya devam ettiği ifade edildi. Ayrıca, doğru kredi kartı kullanıcısının, ödeyebileceği kadar harcama yapan bilinçli tüketici olduğu hatırlatılarak, tüketicilerden, kart kullanımı sırasında karşılaştıkları haksız uygulamalar karşısında sessiz kalmayarak haklarını aramaları istendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber